Влада Латвії має намір демонтувати пам'ятник радянським солдатам у Ризі. У РФ висловили готовність його забрати

Меморіал було побудовано 1985 року
Скріншот: dimidrone / YouTube
12 травня Сейм Латвії затвердив зміни до законодавства, які знімають юридичні перепони для демонтування пам'ятника радянським солдатам, розташованого в ризькому районі Пардаугава. Про це повідомило агентство LETA.

Ідеться про зупинення із 16 травня дії ст. 13 Угоди між Латвією та РФ, датованої 1994 роком. Ця стаття вимагала від Латвії забезпечувати збереження меморіальних споруд.

Влада Латвії зупиняє цей пункт до припинення Росією збройної агресії проти України, повного виведення Москвою своїх військ з української території та відшкодування Росією збитків Україні.

Пам'ятник у Ризі, який місцеві політики називають "стовп окупації", мають намір прибрати "якнайшвидше", у зв'язку із чим прогнозують підтримку цього питання в Ризькій думі.

У Латвії почали збирати кошти на демонтаж пам'ятника, приблизно за добу майже 10 тис. осіб пожертвували на це €193 тис., зазначає Delfi.

Перший заступник голови міжнародного комітету Ради Федерації Росії Володимир Джабаров заявив журналістам, що у разі демонтажу пам'ятника у Ризі його треба забрати у РФ. Водночас російський сенатор вважає, що Латвія може не дозволити цього зробити, пише "Комсомольская правда".

Контекст:

Меморіальний комплекс у Парку Перемоги в Ризі побудували 1985 року з бронзи, граніту та бетону, його висота сягає 79 метрів. Пам'ятник присвячений визволенню Латвії від гітлерівських військ.