Влада США перевіряє яхту "Шехерезада" вартістю $700 млн, яка може належати Путіну – ЗМІ

США встановлюють, кому належить яхта
Скріншот: superyachttimes.com
Американська влада вивчає право власності на супер'яхту "Шехерезада" вартістю $700 млн, яка зараз стоїть у сухому доці в Італії, і вважає, що вона може бути пов'язаною з президентом Росії Володимиром Путіним. Про це повідомляє The New York Times 11 березня із посиланням на кілька джерел.

Поки спецслужби не зробили остаточних висновків про те, кому належить яхта, але американські офіційні особи заявили, що є ознаки того, що вона була пов'язаною з Путіним.

Раніше газета писала з посиланням на одного із членів екіпажу, що яхта призначена для Путіна. Водночас джерела не розповіли, яка інформація свідчить про те, що яхта пов'язана з російським президентом.

Газета пише, що, за даними американських посадовців, Путін оформив на своє ім'я невелику частину свого майна і використовує яхти, які номінально належать наближеним до нього олігархам.

За даними The New York Times, "Шехерезада" плавала у Сочі влітку 2020-го та 2021 року. Видання зазначає, що під час пандемії коронавірусу Путін проводив у Сочі багато часу.

Контекст:

Від початку військового вторгнення Росії в Україну Захід ввів кілька пакетів санкцій проти Росії. Вони, зокрема, стосуються великих російських банків, низки наближених до Путіна чиновників, бізнесменів та їхніх дітей.

Через санкції на Заході почали заарештовувати активи російських бізнесменів. Зокрема, арешт наклали на 156-метрову яхту російського мільярдера Алішера Усманова, а також на яхти виконавчого директора нафтогазової компанії "Роснефть" Ігоря Сєчина, мільярдерів Олексія Мордашова та Геннадія Тимченка.

Також в Італії заарештували найбільшу вітрильну яхту у світі А, яка належить російському бізнесмену Андрієві Мельниченку.