ВООЗ перейменувала мавпячу віспу через расистські висловлювання

Замість monkeypox захворювання тепер офіційно називають mpox
Фото: depositphotos.com

Всесвітня організація охорони здоров'я використовуватиме у своїх офіційних документах нову назву мавпячої віспи (monkeypox) – mpox. Цю назву також занесуть до Міжнародної класифікації хвороб, повідомляють 28 листопада на сайті організації.

У ВООЗ пояснили, що протягом року одночасно з новою назвою хвороби використовуватимуть колишню, доки найменування "мавп'яча віспа" не вийде з ужитку.

Назву хвороби вирішили змінити після того, як під час спалаху мавп'ячої віспи у 2022 році в інтернеті й деяких спільнотах помітили расистські та стигматизувальні висловлювання.

Як зазначає ВООЗ, під час вибору нової назви організація спиралася на низку принципів, зокрема зручність вимови й використання різними мовами.

У ВООЗ ще влітку виступали за перейменування хвороби, пояснивши, що термін "мавп'яча віспа" не відповідає рекомендаціям організації, згідно з якими у назвах краще не використовувати назв регіонів і тварин. За словами представника організації, у найменуваннях хвороб необхідно уникати ймовірності образити які-небудь "культурні, соціальні, національні, регіональні, професійні або етнічні групи", писало Bloomberg.

Контекст:

mpox рідкісне вірусне захворювання, яке передається людині від тварин, зазначає Всесвітня організація охорони здоров'я. Симптоми захворювання схожі на симптоми, які фіксували у пацієнтів з натуральною віспою, проте не такі серйозні. Серед них: лихоманка, головний біль, слабкість, висипання на шкірі. Зазвичай симптоми зникають без будь-якого лікування протягом двох-трьох тижнів, але в деяких випадках викликають ускладнення, які можуть спричинити смерть.

Вірус почав поширюватися у травні 2022 року. 23 липня глава Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адханом Гебреєсус оголосив, що спалах mpox визнали надзвичайною ситуацією глобального масштабу.

За даними Центрів із контролю і профілактики захворювань у США (CDC), станом на 28 листопада у 110 країнах і територіях (зокрема – в Україні) підтверджено 81 188 випадків захворювання.