ВООЗ схвалила бустерну вакцинацію проти коронавірусу

Місяцем раніше глава ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус називав бустерну вакцинацію передчасною

Фото: EPA

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендувала робити бустерну вакцинацію проти коронавірусу людям з ослабленим імунітетом або тим, що дістали інактивовану вакцину. Про це 9 грудня повідомляє Reuters.

Рекомендація з'явилася після того, як Стратегічна консультативна група експертів (SAGE) з імунізації провела нараду з метою оцінки потреби в бустерній вакцинації.

Виступаючи на брифінгу, голова SAGE Алехандро Кравіото заявив, що вакцини забезпечують надійний рівень захисту від тяжкого перебігу захворювання протягом мінімум шести місяців, водночас імунітет знижується в людей похилого віку і тих, хто має супутні захворювання.

За його словами, SAGE і далі підтримує необхідність справедливого розподілу вакцин проти коронавірусу та використання третьої дози тільки для тих, хто має проблеми зі здоров'ям, або тих, хто дістав інактивовану вакцину.

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Масова вакцинація проти коронавірусної інфекції у світі стартувала наприкінці 2020 року. За даними Bloomberg, у світі зробили понад 8,3 млрд щеплень проти коронавірусу.

У листопаді 2021 року гендиректор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус заявляв, що вакцинація проти коронавірусу дітей та бустерні дози вакцини для здорових людей зараз не мають бути у пріоритеті.