ВООЗ випустила попередження про некондиційні сиропи проти кашлю. Організація пов'язує їх застосування зі смертю 66 дітей

Гендиректор ВООЗ пов'язує смерть дітей із вживанням ліків, забруднених токсичними речовинами
Фото: ЕРА

5 жовтня Всесвітня організація охорони здоров'я випустила попередження про некондиційні (забруднені) медичні продукти, які виробляють в Індії і після вживання яких помирали діти в Гамбії.

У релізі зазначено, що йдеться про препарати компанії Maiden Pharmaceutical Limited:

  • Promethazine Oral Solution (прометазин, пероральний розчин);
  • Kofexmalin Baby Cough Syrup (дитячий сироп проти кашлю "Кофексмалін");
  • Makoff Baby Cough Syrup (дитячий сироп проти кашлю "Макофф");
  • Magrip N Cold Syrup (сироп проти застуди "Магрип Н").

Згідно із заявою ВООЗ, лабораторний аналіз зразків цих препаратів, які реалізовують у Гамбії, підтвердив, що вони "містять неприпустимо високу концентрацію забруднювальних домішок –діетиленгліколю та етиленгліколю" Ці речовини токсичні для людини, їх вживання може мати летальний результат, підкреслюють у попередженні.

ВООЗ назвала ці чотири препарати некондиційною продукцією, яка підлягає вилученню з продажу.

"Станом на сьогодні ці чотири некондиційні препарати виявили в обігу в Гамбії, проте не можна відкидати того, що вони є об'єктом збуту на неформальних ринках і в інших країнах чи регіонах", – ідеться в релізі.

Глава організації Тедрос Адханом Гебреєсус заявив, що ліки "потенційно пов'язані" з гострими захворюваннями нирок і 66 смертями серед дітей у Гамбії, написала The Guardian 6 жовтня.

Він повідомив, що ВООЗ спільно з компанією виробників та регуляторами Індії проводить подальше розслідування.

Влада Індії інформувала про початок розслідування 6 жовтня. У релізі, опублікованому на сайті МОЗ країни, ідеться, що ВООЗ повідомила регулятора в Індії про ймовірний зв'язок між застосуванням сиропів і смертю дітей у Гамбії 29 вересня. За даними МОЗ Індії, в цій країні сиропів, через які занепокоєна ВООЗ, не продавали.

"Компанія виробляла й експортувала ці продукти тільки до Гамбії", заявили у відомстві.

У Maiden Pharmaceutical повідомили Reuters, що компанія намагається з'ясувати у свого покупця в Гамбії подробиці, пов'язані зі смертями дітей.