Із сертифікатом про вакцинацію проти коронавірусу або одужання. Рада Євросоюзу оновила правила для подорожей

Нові правила поїздок до ЄС почнуть діяти з 1 березня 2022 року

Фото: EPA

Рада Європейського союзу 22 лютого ухвалила оновлені рекомендації щодо обмежень, пов'язаних із несуттєвими подорожами до країн – членів ЄС. Про це повідомляють на сайті Ради ЄС.

"Внесені поправки є реакцією на розвиток пандемії, збільшення масштабів вакцинації та введення бустерних доз, а також на визнання кількості сертифікатів, які видають треті країни, еквівалентною цифровому сертифікату ЄС про COVID-19", – написано в повідомленні.

Згідно з документом, обмеження на поїздки потрібно застосовувати з огляду як на ситуацію у третіх країнах, так і на індивідуальний статус мандрівника. Держави Євросоюзу закликають скасувати тимчасові обмеження на несуттєві поїздки в ЄС для людей, щеплених вакциною, схваленою ЄС або ВООЗ, за умови, що вони завершили повний курс вакцинації не менше ніж за 14 днів і не більше ніж за 270 днів до прибуття або їм введено бустерну дозу щеплення.

"Держави-члени мають дозволити необов'язкові поїздки для осіб, щеплених вакциною, схваленою ЄС або ВООЗ, які одужали, і всіх осіб, які виїжджають із країни, занесеної до списку ЄС. Дехто із цих мандрівників може вживати додаткових заходів, таких як ПЛР-тестування перед поїздкою", – зазначають у Раді ЄС.

Країни ЄС можуть вимагати від осіб, щеплених затвердженою ВООЗ вакциною, проведення негативного ПЛР-тесту не пізніше ніж за 72 години до вильоту, а також застосувати додаткові заходи (карантин або ізоляція). Негативний ПЛР-тест перед від'їздом також може бути потрібним для осіб, які одужали від COVID-19, а також для щеплених вакциною, схваленою ЄС, але яка не має сертифіката ЄС.

Країнам ЄС рекомендують відкрити кордони для людей, які одужали від COVID-19 не раніше ніж за 180 днів до поїздки в Європейський союз. Документ рекомендує країнам Євросоюзу дозволити в'їзд дітям віком від шести до 18 років, які відповідають умовам, встановленим для дорослих. Іншим дітям має бути дозволено подорожувати з негативним результатом ПЛР-тесту, зробленого не раніше ніж за 72 години до вильоту. До дітей віком до шести років не потрібно застосовувати жодних тестів або додаткових вимоги. Нові рекомендації почнуть діяти з 1 березня 2022 року.

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

У листопаді 2021 року в ПАР виявили новий варіант коронавірусу B.1.1.529, який має велику кількість мутацій, що викликають занепокоєння. ВООЗ дала йому назву "Омікрон".

21 грудня Єврокомісія скоротила термін дії цифрового COVID-сертифіката для поїздок усередині Євросоюзу. Наразі сертифікат діє не рік, а дев'ять місяців (270 днів). У Єврокомісії зазначили, що в ЄС уже видано 807 млн цифрових COVID-сертифікатів, а до системи приєдналося 60 країн і територій на п'яти континентах.

19 січня 2022 року у Всесвітній організації охорони здоров'я заявили, що вважають обмеження на подорожі або міжнародні перельоти неефективним заходом у боротьбі з поширенням штаму коронавірусу "Омікрон". У зв'язку із цим ВООЗ рекомендувала скасувати або послабити обмеження на міжнародні поїздки.