Із січня із Росії можуть почати висилати іноземців за незаконну трудову діяльність

Трудових мігрантів без патенту можуть оштрафувати та вислати за межі РФ

Фото: EPA

31 грудня 2021 року в Російській Федерації спливає строк мораторію на депортацію нелегальних мігрантів, які стоять на міграційному обліку, із січня 2022-го таких іноземців можуть вислати за незаконну трудову діяльність. Про це 28 грудня повідомляє ТАСС із посиланням на російське МВС.

Мігрантів за роботу без реєстрації можуть оштрафувати на суму до 5 тис. руб. (приблизно 1,8 тис. грн), також до них можуть вжити заходів, пов'язаних із висланням за межі РФ та забороною на зворотний в'їзд.

Мігрантам, які не мають документів для роботи в Росії, зокрема громадянам України, міністерство рекомендує звернутися до органів внутрішніх справ РФ для отримання патенту без урахування вимог до строку подавання документів та мети в'їзду до Росії.

Контекст:

Станом на серпень 2021 року в Росії нелегально перебувало понад 700 тис. нелегальних мігрантів з інших країн, повідомляла пресслужба російського МВС.

Кількість патентів, виданих трудовим мігрантам у Росії протягом 10 місяців 2021 року, зросла майже удвічі проти аналогічного періоду минулого року її. Це випливає з даних російського МВС щодо міграції за період із січня до жовтня: за цей час іноземним громадянам та особам без громадянства було оформлено 1,9 млн патентів. За 10 місяців 2020 року цей показник становив 972 тис.

За інформацією НВ, у Росії перебуває 3,3 млн трудових мігрантів з України.