За проведення "референдумів" на окупованих територіях України відповідає представник Кремля – Держдеп США

Кирієнко неодноразово бував на окупованих територіях, писали ЗМІ
Фото: kremlin.ru

Зусилля Росії щодо проведення на окупованих нею територіях України так званих референдумів курирує Сергій Кирієнко, один із двох перших заступників глави адміністрації президента Росії. Про це 30 серпня повідомив під час телефонного інтерв'ю перший заступник представника Державного департаменту США Ведант Пател, проінформував CNN.

Він зазначив, що саме Кирієнко "відповідає за нагляд за утримуваними Росією територіями до їх спроби приєднання до Росії", і назвав цей намір незаконним.

Пател зазначив, що, за оцінками США, фіктивні "референдуми" Росія може провести на території Херсонської, Запорізької, Донецької, Луганської та Харківської областей.

За словами представника Держдепартаменту, "референдуми" окупанти можуть організувати "найближчими тижнями", і Росія за допомогою дезінформації, фальсифікації явки та пропаганди маніпулюватиме їхніми результатами, щоб неправдиво заявити нібито про бажання українського народу приєднатися до Росії.

Пател зазначив, що опитування засвідчують: лише 3% українців хотіли б приєднання України до Євразійського митного союзу, який очолює Росія.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

ЗМІ неодноразово писали про появу Кирієнка на окупованих територіях України.

Контекст:

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну 2022 року росіяни окупували ще частину території у низці регіонів. У захоплених населених пунктах Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей вони, за даними української розвідки, планують провести нові "референдуми".

У Білому домі заявляли, що Росія планує нову спробу анексії українських територій за сценарієм, який застосовувала 2014 року із Кримом.

26 липня СБУ повідомила, що Росія розпочала активну фазу підготовки до нового псевдореферендуму в Україні, агітатори, блогери і "дружинники" активно займаються пропагандою. В Офісі президента України заявляли, що "референдуми" на окупованих територіях не відбудуться, тому що вони не будуть під контролем РФ.

Журналісти "Радіо Свобода" одержали документ від джерел в одному з розвідувальних органів України, в якому йдеться про те, що терористичне угруповання "ДНР" планує проведення "референдуму" на всій території Донецької області з результатом 70% голосів за приєднання до РФ.

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко 29 червня повідомив про наявність в окупантів планів на проведення "референдуму" щодо "приєднання" Донецької області до РФ 11 вересня. На цю дату планують "референдум" і в Луганській області.