За сприяння війні проти України підозру оголосили топпосадовцю Кремля – СБУ

Підозру Кирієнку оголосили заочно
Фото: kremlin.ru

Першому заступнику глави адміністрації президента країни-агресора Росії Сергієві Кирієнку оголосили підозру за дії, пов'язані з війною РФ проти України. Про це 31 серпня поінформувала в Telegram Служба безпеки України.

"Служба безпеки зібрала доказову базу на Сергія Кирієнка – першого заступника керівника адміністрації президента РФ, який сприяє війні проти України. [...] На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Кирієнка про заочну підозру", – ідеться в повідомленні.

У СБУ зазначили, що підозру оголошено за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • пособництво у веденні агресивної війни (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437);
  • публічні заклики до умисних дій із метою зміни меж території України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, вчинені особою, яка є представником влади, повторно (ч. 2 ст. 110);
  • виправдовування збройної агресії РФ проти України, розпочатої 2014 року, а також заперечення тимчасової окупації частини території України та глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію РФ проти України, вчинені службовою особою повторно з використанням ЗМІ (ч. 3 ст. 436-2);
  • вчинене повторно перетинання державного кордону України з метою заподіяння шкоди інтересам держави поза пунктами пропуску через державний кордон України (ч.ч. 1, 2 ст. 332-2).

Українська спецслужба зазначає, що Кирієнко вже багато років є довіреною особою нелегітимного президента РФ Володимира Путіна, входить до його найближчого оточення, а після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року Путін призначив Кирієнка "куратором" тимчасово окупованих районів Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей.

"Там він координує діяльність окупаційних адміністрацій країни-агресора, зокрема в "кадрових" питаннях. За матеріалами справи, починаючи із травня 2022 року саме Кирієнко курує абсолютно всі сфери примусової інтеграції тимчасово захоплених територій України в "законодавче поле" Росії. Зокрема, Кирієнко брав безпосередню участь в організації псевдореферендумів країни-агресора та відповідав за підсумки "голосування", – наголосили в СБУ.

У службі нагадали, що саме Кирієнко вручав "документи" на призначення очільниками місцевих окупаційних органів РФ гауляйтерам Леонідові Пасічнику, Володимирові Сальдо та Денисові Пушиліну.

СБУ називає Кирієнка уповноваженим на координацію медіаресурсів Кремля, які нав'язують ідеологію рашизму на тимчасово захопленій частині території України.

"Тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти нашої держави", – заявили в українському відомстві.