Держприкордонслужба: За тиждень в аеропортах України оформлено на в'їзд і виїзд із Білорусі 6 тис. громадян, із них 2,3 тис. – українці

Із 26 травня Україна припинить авіасполучення з Білоруссю
Фото: Аеропорт Київ / Facebook
Із 17-го до 24 травня між аеропортами Білорусі та України здійснено приблизно 80 авіарейсів. Про це виданню "ГОРДОН" повідомили у пресцентрі Державної прикордонної служби України.

"Усього за тиждень, із 17-го до 24 травня, між аеропортами Білорусі та України було приблизно 80 рейсів. Оформлено на в'їзд і виїзд майже 6 тис. громадян, із них 2,3 тис. – громадяни України", – повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

Він пояснив, що пасажирів із Білорусі приймають аеропорти "Бориспіль", "Київ" імені Ігоря Сікорського, "Львів", "Одеса", "Харків" і "Запоріжжя". З харківського та запорізького аеропортів рейси скеровують кілька разів на тиждень, а з інших – щодня.

"Оскільки з 0.00 26 травня літаки в Білорусь не літають, оформлення громадян не проводитимуть", – підкреслив Демченко.

Контекст:

23 травня винищувач білоруських ВПС за дорученням Олександра Лукашенка, який вважає себе президентом Білорусі, підняли "для супроводу" літака Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса. Влада Білорусі стверджувала, що причиною приземлення стало повідомлення про мінування судна (згодом вибухових речовин на борту не виявили).

Після перевірки білоруські спецслужби зняли з рейсу й затримали білоруського журналіста Романа Протасевича та його дівчину (в Мінську з літака зійшло ще кілька людей, у Ryanair підозрюють, що це були агенти КДБ Білорусі).

Переслідування Протасевича пов'язано з Telegram-каналом NEXTA, головним редактором якого він був. Паблік набув широкої популярності влітку минулого року завдяки висвітленню й координації протестів, які почалися після оголошення результатів виборів президента Білорусі.

Увечері 24 травня Протасевич записав відео, у якому сказав, що перебуває в СІЗО №1 у Мінську й дає свідчення "за фактом організації масових заворушень у Мінську".

Країни ЄС, США, Канада, Україна та інші держави засудили дії влади Білорусі й закликали негайно звільнити затриманих. Низка країн заборонила національним авіакомпаніям літати над Білоруссю, це рекомендувала і Єврорада. Крім того, 25 травня керівництво Євросоюзу обговорить питання про введення додаткових санкцій проти Мінська.

Кабінет Міністрів України сьогодні ухвалив рішення припинити авіасполучення з Білоруссю з 26 травня. МЗС Білорусі надіслало Україні ноту протесту через це "обурливе рішення".

25 травня стало відомо, що через введені санкції керівництво "Белавиа" ухвалило рішення про скорочення 50% персоналу. Частину співробітників планують відправити в неоплачувані відпустки або із частковим збереженням зарплат.