Загибель Кобі Браянта. Пілота вертольота обвинуватили в порушенні правил

Разом із Браянтом загинула його дочка Джанна
Фото: EPA
Пілот вертольота, яким летів знаменитий баскетболіст Кобі Браянт, котрий трагічно загинув 2020 року, залетів у хмари і не помітив, як вертоліт накренився, вважають у Національній раді з безпеки на транспорті США.

Розслідування авіакатастрофи, у якій загинув легендарний баскетболіст NBA Кобі Браянт, засвідчило, що пілот був дезорієнтований через те, що залетів у хмари. Про це повідомляє Associated Press із посиланням на голову американської Національної ради з безпеки на транспорті (NTSB) Роберта Сумвальта.

Проліт через хмари є порушенням державних стандартів. Пілот летів за правилами візуального польоту, тому йому потрібно було бачити, куди він прямує. Перш ніж вийти із хмар, вертоліт різко накренився і врізався в пагорби Південної Каліфорнії, а всі, хто був на борту, загинули.

Вирішивши піднятися над хмарами, пілот вертольота потрапив у поширену пастку – коли пілот утрачає візуальні підказки, летячи в туман або темряву, внутрішнє вухо може надсилати в мозок помилкові сигнали, що викликають просторову дезорієнтацію. Пілот вважає, що він летить по прямій, коли насправді літак або вертоліт сильно крениться.

Рада також обвинуватила компанію Island Express Helicopters Inc., яка експлуатувала цей вертоліт, у недостатньому нагляді за питаннями у сфері безпеки. Компанія заперечує відповідальність і заявляє, що аварія була обставиною непереборної сили, якої компанія не могла контролювати.

Браянт разом із дочкою Джанною загинули під час аварії вертольота 26 січня 2020 року.

Вертоліт, у якому летів Браянт, врізався у схил пагорба в передмісті Лос-Анджелеса Калабасас. Загинули всі дев'ятеро осіб, які були на борту. Експерти встановили, що у вертольота не було ознак механічної відмови. У баскетболіста залишилися дружина і троє дітей.

Дружина Браянта повідомила про заснування спеціального фонду для сімей жертв катастрофи.

Браянт виступав за "Лос-Анджелес Лейкерс" із 1996 року до 2016-го. За цей час він виграв п'ять турнірів NBA.