Захарова про авіаудари США та їхніх союзників у Сирії: Західні ЗМІ мають розуміти свою відповідальність

Захарова: За всім цим стоять ті, хто претендує на моральне лідерство у світі
Фото: EPA

США, Франція і Великобританія завдали авіаударів по об'єктах у Сирії в момент, коли країна "дістала шанс на мирне майбутнє", зазначила спікер МЗС Росії Марія Захарова.

Спікер МЗС Росії Марія Захарова у своєму Facebook засудила удари США, Франції і Великобританії по об'єктах у Сирії, пов'язаних із хімічною зброєю.

"За всім цим стоять ті, хто претендує на моральне лідерство у цьому світі, заявляє про свою винятковість. Треба бути по-справжньому винятковим, щоб у момент, коли Сирія дістала шанс на мирне майбутнє, обстріляти її столицю", – зазначила вона.

Зі слів Захарової, Вашингтон нібито пояснював, що ухвалював рішення про початок ударів на основі "ЗМІ, повідомлень про симптоми, відео та фото, а також інформації, яка не заслуговує на довіру".

"Після цієї заяви американські та інші західні ЗМІ мають розуміти свою відповідальність за те, що сталося. 15 років тому Білий дім використовував пробірку і свого держсекретаря, тепер замість пробірки Вашингтон використав ЗМІ", – пояснила речниця.

У лютому 2003 року американський держсекретар Колін Павелл у Раді Безпеки ООН продемонстрував пробірку, у якій, згідно з його заявою, був зразок біологічної зброї, виготовленої в Іраку. За місяць США почали воєнну операцію у цій країні.

У ніч на 14 квітня США, Великобританія і Франція завдали авіаударів по трьох об'єктах у Сирії у відповідь на застосування хімічної зброї у місті Дума в Східній Гуті, де 7 квітня загинуло від 70 до 100 осіб.

Західні країни звинувачують в інциденті збройні сили президента Сирії Башара Асада. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров стверджував, що російські фахівці не виявили в Думі доказів хімічної атаки.