Захарова про справу Скрипалів: Починалося як детектив, стає трилером

Захарова: Чому лист дівчини опубліковано саме Скотланд-Ярдом?
Фото: ЕРА

Розвиток подій навколо отруєння Юлії Скрипаль, доньки екс-офіцера російської розвідки Сергія Скрипаля, "все більше зміцнює думку", що мова йде про ізоляцію російської громадянки, зазначила речник МЗС РФ Марія Захарова.

Історія із отруєнням у Великобританії екс-офіцера російської розвідки Сергія Скрипаля та його доньки Юлії перетворюється на трилер. Про це офіційний представник міністерства закордонних справ (МЗС) РФ Марія Захарова заявила сьогодні під час брифінгу, який транслювали у Facebook відомства.

"Якщо раніше це починалося як детектив, то тепер це стає на наших очах просто трилером", – висловила вона думку.

Захарова припустила, що Юлія Скрипаль перебуває у Великобританії всупереч її волі.

"Чому лист дівчини опубліковано саме Скотланд-Ярдом? Щиро кажучи, останній розвиток подій все більше зміцнює нас у думці, що мова йде про ізоляцію російської громадянки", – сказала вона.

За словами речника МЗС РФ, є підстави вважати, що в історії Юлії Скрипаль відбувається "насильницьке умисне утримання" російських громадян.

Захарова припустила, що мова може йти про "якесь інсценування" і примус.

66-річного Скрипаля та його 33-річну доньку Юлію госпіталізували із симптомами отруєння у британському Солсбері 4 березня. Пізніше обидва вийшли з критичного стану.

Слідство з'ясувало, що під час замаху використовували розроблений у Росії нервово-паралітичний агент "Новачок".

У відповідь на атаку приблизно 30 країн вислало російських дипломатів. Зі США депортували 60 представників РФ. Також Білий дім закрив Генконсульство РФ у Сіетлі. Кремль після цього оголосив персонами нон ґрата дипломатів із 25 країн.

Захарова заявляла, що "Новачок" ніколи не розробляли у РФ. За її словами, його могли створити у країнах Заходу колишні радянські вчені. Президент РФ Володимир Путін стверджував, що такі речовини здатні виробляти приблизно 20 країн світу.

29 березня стало відомо, що Юлія Скрипаль отямилася і почала розмовляти. 9 квітня її виписали з лікарні.

За даними ЗМІ, вона перебуває у госпіталі на військовій базі.

Сергій Скрипаль, за словами лікарів, відновлюється повільніше, ніж дочка, але прогрес помітний.