Засновник інвестфонду Калві попросив консульство США не втручатися в судовий процес у РФ – правозахисники

Калві повідомив, що йому не передають листів від родичів
Фото: ЕРА

Засновник інвестфонду Baring Vostok Майкл Калві побоюється політизації його справи в Росії в разі втручання американського консульства, повідомив відповідальний секретар Громадської спостережної комісії Іван Мельников.

Засновник інвестфонду Baring Vostok, американський громадянин Майкл Калві попросив консульство США нічого не робити у зв'язку з відкритою щодо нього кримінальною справою в Росії, щоб уникунути зайвої політизації. Про це 19 березня повідомив "Интерфаксу" відповідальний секретар Громадської спостережної комісії (ГСК) Іван Мельников, який за день до цього відвідав американця в СІЗО.

За словами Мельникова, Калві передав це прохання представникам консульства, які до нього приходили. Він попросив дипломатів не відвідувати його занадто часто.

Із моменту арешту Калві і громадянину Франції Філіпу Дельпалю, який проходить у тій самій справі, не дозволили зателефонувати родичам. Представник ГСК вважає це однією з форм тиску на підозрюваних.

Обидва іноземці також поскаржилися, що не отримують листів від родичів, які, за словами адвокатів, пишуть їм майже щодня. Керівництво СІЗО заявило Мельникову, що жодних листів в ізолятор не надходило. Електронне листування було недоступним для заарештованих протягом півтора місяця через відпустку цензора.

16 лютого Басманний суд Москви відправив під арешт Калві, підозрюваного у справі про розкрадання 2,5 млрд руб. (приблизно 1,03 млрд грн). Американський бізнес і чиновники можуть бойкотувати Петербурзький економічний форум у зв'язку з арештом Калві.

Baring Vostok – один із найстаріших і найбільших інвестфондів у РФ. Він діє з 1994 року і спеціалізується на прямих інвестиціях у Росії та інших країнах колишнього СРСР. Із 1994 року фонд уклав понад $2,8 млрд у 80 компаній у Росії, Казахстані та Україні.