Заступник головкому збройних сил НАТО в Європі: Росія хоче будувати свою позицію, знищуючи міжнародний лад

Еверард: НАТО зараз має одного державного суперника – Росію
Фото: baltdefcol.org

Наміром Кремля є не перемога у тривалій війні, а реалізація коротких кампаній із конкретною метою та за допомогою гібридної війни – залякування, дезінформації, дестабілізації, заявив заступник головнокомандувача збройних сил НАТО в Європі генерал Джеймс Еверард.

Анексія Криму Росією змінила північноатлантичне середовище безпеки, заявив заступник головнокомандувача збройних сил НАТО в Європі генерал Джеймс Еверард під час виступу в Європейському парламенті. Про це 23 лютого повідомило "Польське радіо".

За його словами, після розпаду СРСР багато держав визнало мир "чимось даним раз і назавжди".

"2014-го ми зазнали шоку, коли Росія анексувала Крим. Це цілком змінило євроатлантичне середовище безпеки. Ми не були на це готовими", – підкреслив Еверард.

Він додав, що НАТО зараз має одного державного суперника – Росію, "яка хоче відбудувати свою позицію, знищуючи міжнародний лад".

Генерал припустив, що наміром Кремля є не перемога у тривалій війні, а реалізація коротких кампаній із конкретною метою та за допомогою гібридної війни, елементами якої є стратегічне залякування, дезінформація і дестабілізація.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.

Після анексії Криму почався збройний конфлікт на Донбасі між українськими військовими з одного боку і бойовиками, підтримуваними Москвою, та російськими військами – з іншого. Росія свою участь у конфлікті заперечує.

Відносини Кремля і НАТО ускладнилися після анексії Росією Криму і початку бойових дій на сході України.