Порошенко: Ми маємо посилити присутність кораблів НАТО в Чорному морі

Порошенко: Путін використовує Крим для розміщення там ракет. Це створює надзвичайно небезпечну ситуацію
Фото: ЕРА

Президент України Петро Порошенко заявив, що після незаконної анексії Криму баланс сил у Чорному морі повністю зруйновано і кораблі НАТО в Чорному морі стануть фактором стабілізації.

Президент України Петро Порошенко в інтерв'ю американському телеканалу FoxNews заявив про необхідність збільшити присутність військових кораблів НАТО в Чорному морі у зв'язку з агресивними діями Росії в акваторії Чорного та Азовського морів і захопленням українських суден у районі Керченської протоки, повідомляє прес-служба президента.

"Ми маємо посилити присутність кораблів НАТО в Чорному морі", – розповів Порошенко. Він зазначив, що "після анексії Криму в Чорному морі повністю зруйнований баланс сил".

"[Президент Росії Володимир] Путін використовує Крим для розміщення там ракет, значно збільшено чисельність військово-морських сил Російської Федерації. Це створює надзвичайно небезпечну ситуацію і дестабілізує регіон", – підкреслив президент України.

Він додав, що Росія може продовжити агресивні дії в Чорному морі.

"Саме тому присутність кораблів НАТО стане фактором стабілізації", – розповів Порошенко.

Президент також зазначив, що з російським президентом світова коаліція має говорити з позиції сили і продовжувати політику санкцій.

25 листопада 2018 року РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських Військово-морських сил "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували в кримських "судах" і перевезли в Москву.

Усім морякам висунули обвинувачення в незаконному перетині кордону РФ. Україна вважає моряків військовополоненими і вимагає відпустити їх.

21 лютого міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що українська влада готує чергову провокацію в Керченській протоці і хоче залучити до неї країни НАТО.