Засуджений за вбивство афроамериканця Флойда експоліцейський просить перегляду справи

Смерть Флойда призвела до масових акцій протесту по всьому світу
Фото: EPA
Колишній офіцер поліції американського міста Міннеаполіс Дерек Шовін подав клопотання про проведення нового судового розгляду у справі про вбивство афроамериканця Джорджа Флойда, у якому його визнали винним. Про це повідомляє NBC News.

Адвокат Шовіна Ерік Нельсон стверджує, що досудовий розголос справи торкнувся права Шовіна на справедливий судовий розгляд.

У клопотанні стверджують, що суд зловжив своїм дискреційним правом, відхиливши клопотання про зміну місця проведення і про проведення нового судового розгляду.

Оскільки суд не ізолював присяжних і не "переконав їх уникати всіх засобів масової інформації", ідеться в клопотанні, вони зазнали не лише упередженого розголосу, а й "залякування або потенційного страху відплати".

Загалом у клопотанні йдеться про вісім випадків зловживання повноваженнями судом.

У документі юрист також звинувачує прокурорів штату Міннесота у скоєнні "широко поширених посадових проступків, які завдають шкоди", що також вплинули на право Шовіна на справедливий судовий розгляд.

Контекст:

Флойд помер 25 травня 2020 року незабаром після жорсткого затримання поліцейськими, офіцер Шовін його душив, утримуючи ногу на шиї. Патрульні підозрювали Флойда в тому, що він розплатився підробленою 20-доларовою купюрою.

Загибель афроамериканця призвела до хвилі протестів проти расової нетерпимості в усьому світі.

Шовіна заарештували 29 травня. Судекспертиза підтвердила, що смерть Флойда настала внаслідок задушення.

Заарештованим у справі Флойда експоліцейським Александру Куенгу, Томасу Лейну і Ту Тао суд призначив заставу в розмірі $750 тис. кожному. Лейн вийшов на волю 10 червня, Куенг – 20 червня, Тао – 4 липня. Шовін вийшов під заставу в розмірі $1 млн 7 жовтня.

21 квітня суд присяжних визнав Шовіна винним за всіма трьома пунктами обвинувачення – умисне вбивство другого ступеня (без обтяжливих обставин), ненавмисне вбивство й убивство третього ступеня. Шовіна знову заарештували. Покарання для експоліцейського обиратиме суддя, на рішення очікують наприкінці червня.