"Зброя – не рішення". Вселенський патріарх Варфоломій закликав до деескалації ситуації навколо України

Варфоломій: Обов'язок кожного з нас – молитися
Фото: ЕРА
13 лютого під час недільної молитви вселенський патріарх Варфоломій закликав вірян "до ревної молитви про збереження миру в Україні". Про це повідомляє у Facebook Вселенський патріархат.

"Треба однозначно протидіяти ймовірності нової війни у Європі внаслідок ескалації насильницької риторики і мілітаризації на кордоні Росії та України. Ми закликаємо до міцного миру, стабільності та справедливості у регіоні", – ідеться у повідомленні.

Варфоломій наголосив, що "мир – це питання вибору, і його мають розділяти всі сили, що беруть участь у цьому надзвичайно складному і чутливому геополітичному контексті”.

"Обов'язок кожного з нас – молитися та активно сприяти мирному вирішенню конфліктних ситуацій, безумовній повазі та захисту прав і гідності людини. Людський конфлікт цілком може бути неминучим у цьому занепалому і зламаному світі, але війні та насильству, безперечно, треба протистояти", – вважає патріарх.

За його словами, "зброя – не рішення", її використання призводить лише до лиха і смерті.

"Усі церковні служителі, всі представники релігійних традицій, усі особи, наділені владою, усі люди доброї волі, кожен з нас має закликати до мирного розв'язання цієї небезпечної ескалації слів і станів, які тяжким і зловісним тягарем лягають на керівництво українського народу. Мовчання і байдужість – не варіант. Без постійної пильності немає миру", – вважає Варфоломій.

Контекст:

Навесні 2021 року Росія почала нарощувати чисельність військ поблизу кордону з Україною та в окупованому Криму, пояснюючи це військовими навчаннями. Після кількох тижнів напруженості РФ частково відвела частини до місць постійної дислокації.

Наприкінці жовтня американські ЗМІ повідомили, що Росія знову стягує війська до кордону з Україною. Пізніше про загрозу нового вторгнення РФ неодноразово заявляли і лідери західних країн.

У Білому домі заявили 18 січня 2022 року, що Росія може будь-якої миті розпочати вторгнення в Україну. 11 лютого, за даними The Guardian, президент США Джо Байден під час відеоконференції з лідерами кількох держав заявив, що РФ може напасти на Україну найближчими днями.

Водночас українська влада вважає, що західні країни перебільшують небезпеку.

"Сьогодні ми не бачимо більшої ескалації, ніж вона була раніше. Так, збільшилася кількість військових, але я про це говорив ще на початку 2021 року, коли говорилося про військові навчання Російської Федерації. Тоді було велике збільшення [військ РФ], тоді нас підтримували США і європейські друзі. Вони закликали Росію відвести війська. Зараз ситуацію я не вважаю більш напруженою, ніж вона була у пік російських навчань", говорив президент України Володимир Зеленський на пресконференції 28 січня.

Міністр оборони України Олексій Резніков наприкінці січня заявив, що, незважаючи на значне скупчення російських військ, не створено жодного ударного угруповання, необхідного для того, щоб перейти до наступу. 8 лютого він повідомив, що вздовж усього кордону з Україною з боку РФ, Білорусі та тимчасово окупованих територій перебуває 140 тис. військових, включно з повітряним і морським компонентом.

11 лютого низка країн, зокрема США, закликала своїх громадян терміново покинути Україну через імовірну ескалацію. 12 лютого кількість таких країн зросла.