Зеленський обговорив із Макроном війну з Росією й запросив його взяти участь у Кримській платформі 2022

Розмова тривала півтори години, кажуть в ОП
Фото: president.gov.ua
1 серпня "в межах постійного діалогу" президент України Володимир Зеленський провів півторагодинну телефонну розмову із президентом Франції Еммануелем Макроном, поінформував сайт глави Української держави.

Президенти порушували теми надання Україні статусу кандидата у члени Європейського союзу, війни Росії проти України.

"Ми ведемо війну проти справжньої держави-терориста. Сплановане цинічне знищення Росією українських військовополонених в Оленівці [Донецької області] – свідчення цього", – сказав, зокрема, Зеленський.

Він подякував Франції за засудження цього злочину.

"Лідери держав предметно обговорили безпекову співпрацю. Президент України відзначив ухвалені Францією рішення щодо постачання нового сучасного озброєння, а також надану оборонну допомогу. Сторони домовилися координувати подальші дії з надання Україні безпекової допомоги як Францією, так і іншими міжнародними партнерами, зокрема щодо задоволення першочергових потреб українських захисників у сучасному озброєнні", – пишуть в ОП.

У пресслужбі президента України зазначили, що обговорювали також макрофінансову підтримку України, повоєнну відбудову України, глобальну продовольчу безпеку, проблематику воєнних злочинів росіян в Україні.

"Глава Української держави висловив подяку французькій стороні за практичний внесок у зусилля щодо боротьби з безкарністю Росії, а саме направлення до України групи медиків та жандармів для встановлення фактів злочинів, скоєних російським агресором. [...] Було обговорено питання продовження роботи вказаної групи", – пояснили в ОП.

За його версією, Макрон "детально поінформував про підсумки свого турне країнами Африки, одним із результатів якого стало розширення антивоєнної коаліції та консолідація міжнародної підтримки України в умовах повномасштабної агресії" з боку Росії.

Зеленський запросив Макрона взяти участь в онлайн-саміті Кримської платформи, який планують провести 23 серпня, зазначили у пресслужбі українського президента.

Єлисейський палац поки що не повідомляв про розмову Макрона із Зеленським.

Контекст:

Макрон за підсумками зустрічі із Зеленським 16 червня в Києві заявив, що Німеччина і Франція не вимагатимуть, щоб Україна йшла на поступки у перемовинах із Росією. Окрім того, французький президент переконаний, що "Росія не може і не повинна перемогти", але війна швидко не закінчиться.

14 липня Макрон прогнозував, що у війні в Україні літо і початок осені, "безперечно, будуть дуже складними".