Макрон про війну в Україні: Літо та початок осені будуть дуже важкими

Макрон підтвердив, що Україна може розраховувати на підтримку Франції
Фото: EPA
Президент Франції Еммануель Макрон під час інтерв'ю французьким ЗМІ в Парижі закликав готуватися до того, що війна, яку Росія розв'язала в Україні, триватиме, повідомляє 14 липня BFMTV.

Французький лідер розпочав свій виступ із заяв про Україну, повідомляє телеканал. За словами президента, у Франції є засоби, щоб допомогти Україні, а також захистити себе.

"Я кажу, що [ця війна] триватиме, але Франція завжди матиме змогу допомогти Україні", – заявив Макрон.

За його словами, літо і початок осені, "безперечно, будуть дуже важкими".

Також BFMTV повідомляє, що Макрон вважає реальним сценарієм повне припинення Росією постачання газу до Франції, оскільки РФ використовує енергоносії як зброю.

Контекст:

24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про вторгнення в Україну під виглядом "демілітаризації" і "денацифікації" країни. Спочатку, за даними СБУ, Путін розраховував захопити Україну за кілька днів. Але бліцкриг провалився.

На початку квітня ЗСУ вигнали окупантів із північних областей України, у травні Збройні сили України перейшли до контрнаступальних дій у Харківській області та на півдні. Під час контрнаступу українській армії вдалося звільнити частину Харківської області. Наразі бої тривають на сході та півдні країни. Окупанти майже повністю захопили Луганську область, 3 липня ЗСУ покинули Лисичанськ – останнє велике місто в регіоні.

Макрон за підсумками зустрічі із Зеленським 16 червня у Києві заявив, що Німеччина та Франція не вимагатимуть, щоб Україна йшла на поступки у переговорах із Росією. Окрім цього, французький президент переконаний, що "Росія не може і не має перемогти", але війна швидко не закінчиться.

Глава ГУР Міноборони України Кирило Буданов прогнозує, що в серпні настане переломний момент у війні з Росією і вже в найближчому майбутньому Україна відновить контроль над своїми територіями. Секретар РНБО Олексій Данілов 5 липня заявив, що війна "не буде короткою з урахуванням того, що ворог не знімає своїх завдань".

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр не стала прогнозувати тривалість війни, зазначивши, що в Росії "є кілька сценаріїв".

Путін заявив 7 липня, що РФ, "по правді, серйозно поки нічого не починала" у війні проти України, але не відмовляється і від мирних переговорів.

Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю, яке опублікували 8 липня, зазначив, що Україна не має наміру йти на територіальні поступки Росії для припинення бойових дій. За його словами, відповідальним за розв'язання війни проти України є особисто Путін.

Також президент заявив, що воєнна частина конфлікту проти РФ може закінчитися у 2022 році.