Згадка про Зеленського в Pandora Papers не вплине на діалог між Україною і США – Псакі

Псакі заявила, що Байден наполягатиме на посиленні фінансової прозорості у світі
Фото: EPA
Згадка про президента України Володимира Зеленського в розслідуванні Pandora Papers не вплине на відносини між Вашингтоном і Києвом. Про це 4 жовтня заявила прессекретарка Білого дому Джен Псакі.

Вона зазначила, що президент США Джо Байдена наполягає на посиленні фінансової прозорості у світі.

"На цьому він наполягав у своєму внутрішньому порядку денному, на міжнародних форумах він також підкреслював важливість зменшення корупції", – сказала Псакі.

США поки що не коментують розслідування Pandora Papers і далі його вивчають, заявив 4 жовтня спікер Держдепартаменту США Нед Прайс.

Контекст:

3 жовтня Міжнародний консорціум журналістів опублікував розслідування Pandora Papers. До роботи над ним залучили 600 журналістів із понад 150 ЗМІ зі 117 країн світу. Журналісти вивчили архів 14 офшорних реєстраторів.

Журналісти проєкту "Слідство.Інфо" знайшли в документах Pandora Papers часткове підтвердження схеми переказу $40 млн із 2012 року від структур бізнесмена Ігоря Коломойського офшорним фірмам Зеленського і його соратників. Це відбувалося в період, коли студія "Квартал 95", заснована Зеленським, почала співпрацювати з телеканалом "1+1".

В Офісі президента не побачили жодного компромату в розслідуванні про офшори Зеленського. В ОП підкреслили, що події, описані в розслідуванні, відбувалися до приходу Зеленського до влади.

Серед 336 політиків, які фігурують у розслідуванні офшорних схем, 38 є українцями. На другому місці – Росія (19), на третьому – Колумбія, ОАЕ і Гондурас (по 11).