Медики розказали про другу людину у світі, яка повністю перемогла ВІЛ

Чоловіка лікували стовбуровими клітинами
Фото: ЕРА
40-річний Адам Кастільєхо позбувся вірусу ВІЛ після лікування раку стовбуровими клітинами. Майже всі імунні клітини чоловіка було замінено донорськими.

У Лондоні 40-річний Адам Кастільєхо став другою у світі людиною, яку вилікували від ВІЛ-інфекції. У нього не виявили вірусу ВІЛ за 30 місяців після припинення антиретровірусної терапії, написала газета The Independent 12 березня з посиланням на лікарів.

Проведені тести засвідчили, що 99% імунних клітин чоловіка було замінено донорськими, зауважують медики.

Згідно з дослідженням, опублікованим у медичному журналі The Lancet, чоловік позбувся ВІЛ після лікування раку стовбуровими клітинами. У донорів клітин була успадкована мутація CCR5, яка трапляється приблизно у 10% європейців. Імовірно, трансплантація стовбурових клітин зупиняє здатність вірусу до реплікації всередині організму, пояснили вчені. У тілі пацієнта донорські клітини протистоять інфекції.

Дослідники уточнили, що таке лікування можна застосовувати тільки до пацієнтів, "у яких також є небезпечні для життя гематологічні злоякісні захворювання", оскільки воно пов'язане з високими ризиками.

Провідний дослідник професор Гупта Равіндра Кумар із Кембриджського університету минулого року говорив ВВС, що лікування стовбуровими клітинами використовують в останню чергу для пацієнтів із ВІЛ, у яких є небезпечні для життя гематологічні злоякісні захворювання. Це пов'язано з тим, що такі методи пов'язані з високим ризиком.

Першою людиною, яка вилікувалася від ВІЛ, вважають американця Тімоті Рея Брауна. У середині 90-х років Браун, який працював перекладачем у Берліні, дізнався, що заразився ВІЛ, тому він став популярним як "берлінський пацієнт". У 2007 році йому провели трансплантацію стовбурових клітин для лікування лейкемії. Браун незабаром припинив вживати антиретровірусні препарати, а за три роки лікарі не виявили ВІЛ у його організмі. Він помер від рецидиву лейкемії 2020 року.