Журналіст Кацов заявив, що учасник російських ток-шоу "американський журналіст" Вайнер – турагент Вінніков, який втік зі США з грошима клієнтів

"Журналіст зі США Грег Вайнер" насправді є бізнесменом Григорієм Вінніковим
Фото: Gennady Katsov / Facebook

"Журналіст зі США Грег Вайнер", який бере участь у політичних ток-шоу федеральних російських каналів, насправді є бізнесменом Григорієм Вінніковим, який втік із Нью-Йорка п'ять років тому з грошима клієнтів, повідомив американський журналіст і телеведучий Геннадій Кацов.

"Журналіст зі США Грег Вайнер", який є постійним гостем на політичних ток-шоу російських федеральних "Первого" і "Пятого" каналів, насправді є бізнесменом Григорієм Вінніковим, який втік із Америки з грошима клієнтів. Про це 25 квітня повідомив у Facebook американський журналіст і телеведучий Геннадій Кацов.

Журналіст розповів, що на російському ток-шоу "Первая студия" з ведучим Артемом Шейніним гість, який був представлений як американський журналіст Грег Вайнер, виявився людиною, яку він знав 20 років під іншим ім'ям.

Кацов зазначив, що Вайнер відомий йому як Григорій Вінніков. Він емігрував до США зі СРСР у 1980-х і на початку 1990-х відкрив в Америці бюро подорожей Eastern Tours, яке займалося продажем авіаквитків в Росію й назад і допомогою в оформленні віз. До 2012 року бізнес ішов вдало, проте потім у Віннікова накопичилася заборгованість за оренду офісних приміщень в Брукліні та на Манхеттені. Після цього бізнесмен утік, а його офіси закрилися.

"Його пентхаус у Нью-Джерсі виставили на продаж за $999 тисяч, але замість того, щоб визнати себе банкрутом, Григорій збирає з клієнтів чималу суму і, як стверджували в ті дні, з мільйоном доларів втікає в Петербург. З тих пір до нього є претензії у американської прокуратури, але це вже жодного відношення до журналістики не має", – підкреслив він.

За словами Кацова, Вінніков подзвонив йому і ще кільком російським журналістам у Нью-Йорку і розповів, що втік на батьківщину через фінансовий крах. Він обіцяв розплатитися з боргами, коли отримає гроші за виставлений на продаж пентхаус у Нью-Джерсі.

Американський журналіст Сева Каплан розповів "Медузе", що збирався стати організатором колективного цивільного позову потерпілих, проте коли з'ясувалося, що Вінніков у Росії, позов до суду так і не подали, тому що американська і російська юрисдикції "дуже складно перетинаються". За словами Каплана, Вінніков заборгував йому $10 тис., які він заплатив підприємцю за організацію віз для музикантів – за два тижні до зникнення Віннікова.

"Медуза" зв'язалася з Вінніковим, який повідомив, що повернув усім клієнтам документи, а розплатитися з боргами не може, бо досі не знайшов покупця на свій пентхаус.

"Якщо продасться коли-небудь, я з задоволенням компенсую борги клієнтам – якщо хоч щось залишиться після виплати боргів і кредитів", – запевнив він.

За словами Віннікова, він кинув бізнес у США і поїхав в Росію не тільки з фінансових причин, але й через хворобу. Він додав, що вважає нормальним, що в телепрограмах його називають журналістом, оскільки такою була його спеціальність в університеті.

"Я нікуди не тікав і не ховався. Я ж не схожий на ідіота, який думає, що на федеральних каналах його не помітять", – підкреслив він.

Вінніков додав, що одного разу продюсери одного з російських каналів попросили його "американізувати" свої ім'я та прізвище, після чого він став Грегом Вайнером. На питання про те, чи заробляє він на своїй участі в політичних ток-шоу, Вінніков-Вайнер відповідати відмовився.

На "Пятом канале" і "Первом канале" РФ, на яких з'являвся експерт Грег Вайнер, від коментарів щодо особистості Віннікова відмовилися.