ЗМІ назвали ім'я ймовірного керівника тих, хто супроводжував Навального. Ним виявився фахівець ФСБ із хімзброї

За інформацією ЗМІ, Навального отруїла в Томську група співробітників ФСБ
Фото: EPA
Станіслав Макшаков очолював групу співробітників ФСБ, яка супроводжувала російського опозиціонера Олексія Навального, пишуть у спільному розслідуванні The Insider, Bellingcat і CNN за участю Der Spiegel.

Групу співробітників ФСБ, яка супроводжувала російського опозиціонера Олексія Навального, ймовірно, очолював полковник Станіслав Макшаков. Про це 18 грудня повідомляють у спільному розслідуванні The Insider, Bellingcat і CNN за участю Der Spiegel.

"Аналізуючи метадані дзвінків і порівнюючи їх з офлайновими базами даних, а також із даними з відкритих джерел, ми встановили особи 15 передставників Інституту криміналістики ФСБ, пов'язаних з операціями з отруєння, і щонайменше вісьмох із них, включно з керівником групи  полковником Макшаковим", – йдеться в розслідуванні.

За даними ЗМІ, Макшаков раніше працював у закритому військовому містечку Шихані Саратовської області, де до офіційного припинення російської програми хімічної зброї у 2017 році розробляли нові форми хімічної зброї, зокрема нервово-паралітичних агентів типу "Новачок".

"Медуза" з посиланням на джерело повідомляє, що зараз Макшаков є заступником начальника з науки Інституту криміналістики центру спеціальної техніки ФСБ.

Під прикриттям цієї організації працювали співробітники спецслужби, які супроводжували Навального, впевнені автори спільного розслідування.

Влада РФ заперечує спробу отруєння політика і свою причетність до нього.

Літак, яким Навальний летів із Томська в Москву, екстрено сів в Омську через погіршення стану політика 20 серпня. Опозиціонер перебував у токсикореанімації лікарні швидкої медичної допомоги №1 в Омську без свідомості.

22 серпня Навального літаком доправили до берлінської клініки "Шаріте".

Німецький уряд 2 вересня повідомив, що в організмі Навального виявили сліди речовини, схожої за складом на "Новачок". Біологічний матеріал, який відібрали у політика, досліджувала спеціальна лабораторія збройних сил Німеччини. Факт отруєння Навального речовиною з групи "Новачок" підтвердили також лабораторії у Франції та Швеції.

Навальний був у комі 18 днів. Лікарі "Шаріте" повідомили 7 вересня про його виведення з медичної коми і від'єднання від апарата штучної вентиляції легенів. 14 вересня німецькі лікарі поінформували, що політик почувається краще і вже піднімається на ноги. 22 вересня Навального виписали із клініки, він проходить реабілітацію.

У міністерстві закордонних справ РФ сказали, що заяви про отруєння Навального не підкріплені фактами. Глава Служби зовнішньої розвідки РФ Сергій Наришкін стверджував, що на момент вильоту до Німеччини слідів отрути в організмі політика не було.

Як писала Le Monde, Путін 14 вересня під час телефонної розмови з президентом Франції Еммануелем Макроном припустив, що Навальний "із невстановленої причини" міг сам прийняти отруту з групи "Новачок".

15 жовтня Європейський союз ввів санкції проти шістьох російських чиновників через отруєння Навального. До санкцій приєдналася Великобританія. Палата представників Конгресу США закликала Білий дім також запровадити санкції.

У розслідуванні The Insider, Bellingcat, CNN і Der Spiegel повідомляли, що Навального отруїла в Томську група співробітників ФСБ. Журналісти оприлюднили їхні імена, псевдоніми, фотографії. За даними розслідувачів, це була друга за два місяці спроба отруєння – під час першої, у липні 2020-го, постраждала дружина опозиціонера Юлія.

Навальний із дружиною брав участь у розслідуванні. Політик оприлюднив відео, в якому сказав, що знає імена отруйників. Опозиціонер наголосив, що вважає замах на нього терористичним актом, організованим ФСБ за наказом Путіна.