ЗМІ повідомили, представники яких країн висловилися проти запрошення Путіна на саміт Євросоюзу

На бік України, яка виступала проти запрошення Путіна, "став майже весь Євросоюз"
Фото: ЕРА
Проти ідеї канцлерки Німеччини Ангели Меркель і президента Франції Еммануеля Макрона, який її підтримав, запросити президента РФ Володимира Путіна на саміт Європейського союзу висловилося кілька країн. Про це йдеться в опублікованій 26 червня редакційній статті "Європейської правди".

Видання стверджує, що на засіданні, під час якого розглядали питання запрошення Путіна, на бік України, яка виступала проти, "став майже весь Євросоюз", а також верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

"Європейська правда" пише з посиланням на європейські ЗМІ, які називали противниками запрошення Путіна на саміт, зокрема, прем'єр-міністра Швеції Стефана Льовена, представників Польщі, Литви, Латвії, Естонії. Видання також згадало прем'єра Нідерландів Марка Рютте.

Прихильниками участі Путіна в саміті були, окрім Німеччини, також представники Франції, Данії, Італії, Австрії та Болгарії.

Саміт Євросоюзу відбувся у Брюсселі 24–25 червня.

Контекст:

Саміти Росія – ЄС припинили після окупації Криму 2014 року.

Щодо Росії діє кілька санкційних пакетів Євросоюзу. Частина з них пов'язана із замахом на територіальну цілісність, незалежність і суверенітет України. Окрім того, ЄС вводив санкції проти громадян РФ і російських організацій за кібератаки і арешт російського опозиціонера Олексія Навального.

23 червня 2021 року ЗМІ повідомили про бажання Меркель і Макрона запросити Путіна на саміт лідерів країн ЄС.

Наступного дня Меркель заявила, що Євросоюз "має шукати прямий контакт із Росією і російським президентом". Заяву Меркель підтримали Макрон і канцлер Австрії Себастьян Курц.

Кремль позитивно поставився до ініціативи Меркель про відновлення діалогу.

Однак практично половина країн – членів ЄС висловила різке несхвалення цієї ідеї. МЗС України викликало послів Німеччини та Франції через цю ініціативу.