ЗМІ виявили в Лондоні нерухомість вартістю мільйони фунтів, яка належить РФ

ЗМІ розповіли про нерухомість РФ у Лондоні
Фото: EPA

Журналісти виявили мережу розкішних об'єктів нерухомості по всьому Лондону, які належать режиму нелегітимного президента країни-агресора Росії Володимира Путіна. Про це пише The Telegraph у своєму розслідуванні 25 травня.

Загальну вартість об'єктів видання оцінило в десятки мільйонів фунтів. Будинки і квартири, які належать Росії, можна знайти в деяких із найпрестижніших районів британської столиці.

Раніше британський уряд анулював дипломатичний статус кількох російських об'єктів нерухомості, підозрюваних у використанні у шпигунській діяльності, але відмовився повідомити, яких саме. За даними журналістів, до них входять маєток Seacox Heath із 50 кімнатами в Гокгерсті, який співробітники  російського посольства використовують як місце відпочинку у вихідні, а також відділ торгівлі й оборони посольства в Гайгейті на півночі Лондона.

Позбавлення будинків, які належать Росії, дипломатичного статусу означає, що вони більше не мають юридичного імунітету від юрисдикції Великобританії і в них можуть потрапити британські правоохоронні органи.

The Telegraph зазначає, що, крім названих, розслідування виявило ще 10 об'єктів нерухомості, які належать РФ. Деякі з них були в досить старому стані, попри розташування. За словами сусідів, частина з них була порожньою протягом кількох років.

У Гайгейті нерухомість вартістю приблизно £2,4 млн мала ознаки занедбаності, територія заросла бур'янами. Неподалік розташований ще один пов'язаний із Росією об'єкт вартістю £2,3 млн, який теж має ознаки занедбаності. Сусіди розповіли, що російська торговельна делегація, яка перебуває неподалік, час від часу відряджає кого-небудь стригти траву в палісаднику. За їхніми словами, будинок по сусідству належить британським спецслужбам, тож вони можуть "стежити одне за одним". Одна сусідка сказала, що за останні 35 років вона не бачила, щоб хтось входив до будинку чи виходив. Ще один місцевий житель розповів про чутки, що в інших будинках люди, які в'їжджали, знаходили на горищах обладнання для спостереження.

У Кенсінгтоні розташований будинок вартістю £1,5 млн, на якому висить табличка, котра підтверджує, що будівля є "постійним представництвом Російської Федерації при Міжнародній морській організації". Чоловік, який відрекомендувався співробітником цієї організації, повідомив, що будівля, як і раніше, належить РФ і що її мешканці – "росіяни від верху до низу".

Ще один російський об'єкт нерухомості вартістю £1,65 млн розташований у Голланд-парку, де живуть такі знаменитості, як Елтон Джон і Ед Ширан, ідеться у статті.

Виявлення нерухомості режиму Путіна сталося на тлі різкого зростання попиту на російські активи, які запропоновано спрямувати на підтримку України, зазначає видання.