Німеччина готова підтримати план США щодо використання заморожених активів РФ – Bloomberg

Пропозицію США щодо використання активів обговорять на зустрічах "Великої сімки"
Фото: depositphotos.com

Частина німецьких чиновників готова підтримати план США щодо використання доходів від заморожених активів РФ, які переважно в Європі, для підтримки допомоги Україні в розмірі $50 млрд. Про це 21 травня повідомляє Bloomberg із посиланням на власні джерела.

Згода Німеччини може стати вирішальним кроком, який наблизить Вашингтон і його союзників до забезпечення нового суттєвого пакету допомоги Києву й участі США незалежно від результатів виборів у листопаді, зазначає видання.

За словами американських і європейських чиновників, пропозиція США набирає обертів і, як очікують, домінуватиме в переговорах між міністрами фінансів і керівниками центральних банків країн "Великої сімки" на щорічній зустрічі, яка відбудеться 23 травня у Стрезі (Італія).

Водночас німецькі чиновники, за словами джерел, не чекають на якусь остаточну угоду до зустрічі лідерів "Великої сімки" 13–15 червня. Її реалізація також навряд чи відбудеться до наступного року, сказали вони.

Протягом останніх кількох місяців США наполягали на використанні заморожених активів РФ для допомоги Україні. Пропонували варіанти від прямого арешту й передання грошей Україні до сек'юритизації для випуску облігацій або використання їх для забезпечення певної форми позики.

Кілька європейських країн сприйняло ці пропозиції зі скептицизмом. Уряди на чолі з Францією і Німеччиною висловили стурбованість щодо впливу таких кроків на фінансову стабільність і привабливість євро як резервної валюти, а також щодо їхньої законності.

Останню пропозицію США сприйняли позитивніше в європейських столицях, зокрема в Берліні, оскільки вона передбачає лише використання відсотків, які генерують активи, без арешту основної суми боргу.

Контекст:

На Заході заморозили приблизно $300 млрд активів Центробанку РФ. Вважають, що приблизно $190 млрд із них – у Бельгії, де розташований депозитарій Euroclear. Немає точної інформації, скільки російських активів заморожено в кожній країні. За інформацією президентки Європейського центробанку Крістін Лагарднаприклад, у США – $6 млрд.

Країни G7 уже понад рік ведуть дебати, чи можна конфіскувати російські активи, не підриваючи водночас довіри до міжнародної фінансової системи. Проти такого кроку деякі члени ЄС, які побоюються судових позовів із боку Росії. У Європейському союзі хочуть передати Україні лише прибутки від активів (прем'єр-міністр України Денис Шмигаль оцінював їх у €5–8 млрд лише цьогоріч). У Великобританії запропонували "позичити" Україні всі заморожені російські активи за умови, що, якщо Росія виплатить репарації Україні, заморожені кошти їй повернуть.

Президент України Володимир Зеленський закликав країни Заходу передати Україні всі заморожені активи країни-агресора. Він наголосив, що це історична можливість "змусити державу-терориста заплатити за свій терор".

Очікують, що G7 розробить план використання заморожених російських активів до червневого саміту лідерів організації, повідомило Reuters. Найімовірніше, ітиметься про використання доходів від активів, а не про їх повну конфіскацію.