"Звинувачують, пересмикують, істеричать, брешуть, насміхаються". Портников порівняв реакцію Москви на отруєння Скрипаля та авіакатастрофу рейсу MH17

Портников: Вони не думають, як за ці злочини відповісти
Фото: Centrum Kultury Polskiej i Dialogu Europejskiego w Iwano-Frankiwsku / Facebook

Після автокатастрофи малайзійського Boeing на Донбасі в Росії точно так само, як і у випадку з отруєнням екс-розвідника Сергія Скрипаля, звинувачували всіх у брехні і "вигадували одну версію крутішу за іншу", зазначив політичний оглядач Віталій Портников.

Реакція РФ на звинувачення у причетності до отруєння у Великобританії екс-офіцера російської розвідки Сергія Скрипаля порівнянна з реакцією Москви на дані про причетність до авіакатастрофи літака "Малайзійських авіаліній" над Донбасом.

Таку думку висловив політичний оглядач Віталій Портников у колонці для "Грани.Ру".

"Неповторна Маша Захарова (спікер міністерства закордонних справ РФ. – "ГОРДОН") називає британських дипломатів "наперсточниками", що брешуть про можливість довести походження отруйного газу. Представник Росії в Організації із заборони хімічної зброї Олександр Шульгін стверджує, що більшість у виконавчій раді організації відмовилася "асоціювати себе з британською точкою зору", хоча насправді сталося щось абсолютно протилежне – більшість відмовилася голосувати за російсько-китайсько-іранський проект резолюції, тобто не підтримала Москву, а не Лондон", – написав він.

Портников також згадав у цьому контексті статтю російського "ліберала" Георгія Бовта про те, що "провокацію" могли задумати не тільки зовні Росії, але й деякі "темні сили" всередині країни.

"Словом, підгорає. Приблизно так само російська державна машина та її обслуга поводилися після знищення малайзійського Boeing над Донбасом. Теж звинувачували всіх у брехні, теж глумилися над чужим горем, теж зараховували тих, хто утримався, до прихильників, теж намагалися зрозуміти, де ж сховалися провокатори, теж придумували одну версію крутішу за іншу", – наголосив оглядач.

За його словами, "усі ці люди точно розуміють, коли і як вони скоюють злочини".

"Але вони не думають, як за ці злочини відповісти. Вони навіть не думають, як у майбутньому уникнути нових помилок, можливості бути викритими і звинуваченими. Вони думають винятково про те, як ці злочини використати. Саме тому вони сьогодні нагнітають істерію навколо справи про отруєння Скрипалів – звинувачують, пересмикують, істеричать, брешуть, насміхаються. Це чудова можливість замаскувати своїм праведним гнівом і захистом ображеної Росії сморід Волоколамська і смердоту Кемерова", – заявив Портников.

Boeing 777, що здійснював рейс MH17 (Амстердам – Куала-Лумпур), зазнав аварії 17 липня 2014 року поблизу Тореза Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. Згідно з висновками комісії, яка розслідує катастрофу, рейс MH17 було збито з комплексу "Бук", привезеного з Росії, із території, підконтрольної проросійським бойовикам. Після катастрофи літака "Бук" повернули у РФ. Водночас комісія заявила, що даних про причетність до катастрофи Росії як держави поки не виявлено.

4 березня 2018 року 66-річного Скрипаля та його 33-річну доньку Юлію госпіталізували із симптомами отруєння у британському Солсбері. Слідство з'ясувало, що під час замаху було використано розроблений у Росії нервово-паралітичний агент "Новачок".