Порошенко у Франції поклав квіти до пам'ятника Анни Ярославни. Фоторепортаж

Пам'ятник Анні Київській установлено в Санлісі
Фото: president.gov.ua
Президент України Петро Порошенко під час своєї поїздки до Франції відвідав місто Санліс, де вшанував пам'ять королеви Франції Анни Київської та зустрівся з українською громадою. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Адміністрації Президента. "Весь світ має зараз бути з нами в умовах російської агресії. Ви разом із нами маєте називати агресію агресією, Росію  агресором, а Анну Київську – Анною Київською", – заявив Порошенко. Він зазначив, що Україна не дозволить Росії вкрасти її історію. "І навіть коли росіяни хотіли вкрасти у нас нашу історію, ми цього не дозволимо. Весь світ зараз буде знати Анну як Анну Київську і символ партнерських стосунків між Францією і Україною, між Парижем і Києвом", – підкреслив український президент.

29 травня під час зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном російський президент Володимир Путін заявив, що історія двосторонніх відносин його країни і Франції почалася в ХІ столітті, із заміжжя київської княжни Анни Ярославни.

"Освічена французька публіка знає про російську Анну, королеву Франції. Молодша дочка нашого великого князя Ярослава Мудрого була дружиною Генріха I", – сказав Путін.

Київська княжна Анна Ярославна вийшла заміж за короля Франції Генріха I в 1051 році. Москва була заснована в 1147 році.

Путін не вперше пов'язує київську князівську династію з історією Росії. Князя Володимира, батька Ярослава Мудрого, президент РФ назвав "духовним засновником держави російської".