У Польщі пройшли масові протести проти судової реформи. Фоторепортаж

У Польщі вимагали скасувати судову реформу
Фото: ЕРА
У містах Варшава, Вроцлав, Познань та інших населених пунктах Польщі ввечері 24 листопада пройшли масові протести проти судової реформи. Організатори акції в Познані наголосили, що введення цих змін призведе до того, що Польща "остаточно перестане бути демократичною правовою державою", і це загрожує "повною деградацією системи правосуддя та ізоляцією" країни в ЄС, пише місцеве видання Epoznan. 22 липня Сенат Польщі ухвалив без поправок законопроект про реформу Верховного суду, ініційований керівною партією "Право і справедливість", після чого в країні почалися масові акції протесту. Президент Польщі підписав один із законів, після чого Єврокомісія почала процедуру притягнення до відповідальності за порушення законодавства ЄС.

Троє колишніх президентів Польщі Лех Валенса, Алєксандр Кваснєвський і Броніслав Коморовський у відкритому листі заявили, що ініціатива партії "Право і справедливість" може призвести до диктатури.

Віце-голова Європейської комісії Франс Тіммерманс заявив, що Єврокомісія може позбавити Польщу права голосу через незбалансовану судову реформу. За його словами, законопроекти становлять загрозу принципу верховенства права.

24 липня президент Польщі Анджей Дуда оголосив, що накладе вето на закони, які було розкритиковано Єврокомісією, і зумовили масові протести у країні.

Однак 25 липня він підписав один із трьох законів, ухвалених парламентом Польщі в межах судової реформи. Європейська комісія розпочала процедуру притягнення до відповідальності Польщі за порушення законодавства ЄС через судову реформу.