У Європі відбуваються найбільші з часів холодної війни навчання НАТО. Під час маневрів відпрацювали напад Росії на Латвію. Фоторепортаж

Фото: SHAPE_NATO Allied Command Operations / X

У Європі із січня тривають наймасштабніші військові навчання НАТО із часів холодної війни. У навчаннях Steadfast Defender 2024, як нагадали в Альянсі, бере участь понад 90 тис. військовослужбовців з усіх 32 країн блоку, які представляють повітряні й сухопутні війська, а також флот. Навчання розділили на дві частини: на першому етапі відпрацьовували стратегічне розгортання північноамериканських сил у Європі, а на другому етапі відбуваються багатопланові навчання по всій Європі, зокрема, війська союзників тренуються швидко перекидати живу силу й техніку через кордони. Загалом Steadfast Defender 2024 складаються із 16 національних маневрів меншого масштабу.

Видання The Wall Street Journal розповіло, що в межах етапу навчань Steadfast Defender 2024, який відбувся нещодавно в Латвії, відпрацьовували вторгнення в цю країну армії "вигаданої держави Оккакус". Видання пояснило, що офіційно НАТО уникає використання реальних назв противників під час тренувань, але в "Оккакусі" можна було впізнати Росію, оскільки, за легендою, армія противника перетнула російсько-латвійський кордон і наближалася до Риги. У латвійському етапі навчань брало участь 14 країн. Steadfast Defender 2024 триватимуть до 31 травня, повідомили в НАТО.