У Хевроні сталися сутички палестинських демонстрантів з ізраїльськими силовиками. Фоторепортаж

В Ізраїлі тривають сутички арабської молоді з поліцією
Фото: ЕРА

Сотні палестинців із сектора Гази в п'ятницю атакували камінням і пляшками з горючою сумішшю ізраїльських військовослужбовців на кордоні з Ізраїлем. Сутички сталися у кількох місцях. Палестинське агентство MAAN із посиланням на департамент охорони здоров'я у секторі Гази повідомило, що в сутичках загинуло двоє палестинців. До лікарні Гази доправили десять поранених. Агентство ЕРА опублікувало фотографії заворушень у палестинському місті Хевроні, частину якого контролює армія Ізраїлю.

6 грудня президент США Дональд Трамп офіційно визнав Єрусалим столицею Ізраїлю й оголосив про перенесення посольства США до цього міста.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон і прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей не підтримали ініціативи Білого дому. Глава зовнішньополітичного відомства Євросоюзу Федеріка Могеріні заявила, що країни ЄС не будуть переносити своїх посольств у Ізраїлі з Тель-Авіва до Єрусалима.

У Палестині спалахнули заворушення. Під час сутичок арабських активістів і поліції Ізраїлю постраждали десятки людей. Reuters писало, що в секторі Гази четверо людей загинуло, ще 150 дістали поранення.

У низці країн світу також пройшли протестні акції. Лідери 57 мусульманських держав закликали світ "визнати Державу Палестину" і Східний Єрусалим як її "окуповану столицю".

Ізраїль зайняв східну частину Єрусалима після війни 1967 року і вважає все місто своєю столицею. Палестинці також хочуть оголосити Східний Єрусалим столицею своєї держави.

Адміністративна столиця Ізраїлю зараз розташована у Тель-Авіві, а Палестинська національна адміністрація базується в Рамаллі.