У Єрусалимі відкрили посольство США. Фоторепортаж

На відкритті посольства США в Єрусалимі була присутня дочка президента США Іванка Трамп
Фото: ЕРА
14 травня в Єрусалимі пройшла церемонія відкриття посольства США. Агентство ЕРА опублікувало фотографії із заходу. На відкриття посольства приїхали американські офіційні особи, зокрема дочка президента США Дональда Трампа Іванка Трамп із чоловіком Джаредом Кушнером. На церемонії був присутній міністр фінансів Стівен Мнучин і заступник державного секретаря США Джон Салліван. У секторі Гази під час протестів проти відкриття в Єрусалимі посольства США загинуло щонайменше 16 палестинців.

6 грудня 2017 року Трамп офіційно визнав Єрусалим столицею Ізраїлю й оголосив про перенесення посольства США до цього міста.

Рішення Трампа викликало неоднозначну реакцію у світі. Канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон і прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей не підтримали ініціативи Білого дому. Радбез ООН також не підтримав рішення Білого дому.

23 лютого 2018 року в Держдепартаменті США заявили, що посольство в Єрусалимі буде відкрито у прибудові до будівлі, яку використовує консульство Штатів. На думку екс-держсекретаря Рекса Тіллерсона, для повноцінного перенесення дипмісії необхідно приблизно три роки.

Ізраїль зайняв східну частину Єрусалима після Шестиденної війни 1967 року і вважає все місто своєю столицею. Цього не визнають низка держав і ООН. Палестинці вважають Східний Єрусалим столицею своєї держави, однак зараз Палестинська національна адміністрація базується в Рамаллі.