Екс-голова пенітенціарної служби Старенький: У Лук'янівському СІЗО правлять блатні та гроші, а злодійський общак становить приблизно $500 тис.

Сергій Старенький: Скільки з общака отримує начальник СІЗО? Мені називали суму $30 тис. на місяць. Скільки з них він віддає нагору керівництву – не знаю
Фото: Сергій Старенький / Facebook

Сьогодні в українських в'язницях заправляє блатний світ, ситуація настільки запущена, що доведеться вживати дуже жорстких заходів для наведення елементарного правопорядку, заявив в інтерв'ю "ГОРДОН" голова пенітенціарної служби у 2014 році та начальник Лук'янівського СІЗО у 2009–2010 роках Сергій Старенький. А також розповів, яку суму відсторонений голова Держфіскальної служби Роман Насіров поклав у злодійський общак, скільки коштує vip-камера в СІЗО, хто стоїть за втечею з-під варти екс-нардепа Олександра Шепелева та чому, на його думку, "закон Савченко" лобіювали впливові злочинні угруповання, пов'язані з ФСБ Росії.

Мене звинуватили у втечі з-під варти екс-нардепа Шепелева. Хоча він утік через мого першого заступника – людину Яреми

– Три роки тому Кабмін звільнив вас із посади голови Державної пенітенціарної служби України. Ви подали до суду та виграли. Суд постановив поновити вас на посаді та виплатити зарплату "за час вимушеного прогулу". Озвучте цифру, будь ласка.

– Мене звільнили 6 серпня 2014 року, відновили на посаді 18 травня 2017-го, того ж дня я сам подав заяву на звільнення у зв'язку з ліквідацією пенітенціарної служби. Нині працюю як приватний адвокат, спеціалізуюся на кримінальних й адміністративних провадженнях.

– То скільки вам виплатили за два роки і дев'ять місяців "вимушеного простою"?

– Загалом я маю отримати приблизно 600 тис. грн, на сьогодні виплачено вже 500 тис. Це моя чиста зарплата, плюс служба заплатить податок у вигляді єдиного соціального внеску. У стільки обійшлася державі дурість Міністерства юстиції та його керівництва.

До речі, я став першим чиновником в Україні, на якому обкатали саме таку незаконну схему звільнення. Не буду вдаватись у юридичні тонкощі, але скажу: перед звільненням щодо мене проводили перевірку як щодо звичайного держслужбовця. Це незаконно, тому що я службовець у погонах, а значить, мав бути зовсім інший порядок перевірки.

– Що ви називаєте "саме такою незаконною схемою звільнення"?

– Національне агентство України з питань державної служби почало перевірку нібито через порушення з мого боку. Однак агентство чомусь "забуло" взяти пояснення в мене як у фігуранта перевірки. Саме цей момент я оскаржив у суді.