Екс-начальник Лук'янівського СІЗО Бунак: Зеки знаєте, що собі в дупу засовують? Мобільні по п'ять штук і так проносять у СІЗО

Валерій Бунак: Якби я дійсно отримував по $30 тис. на місяць "злодійського общака", мені б року вистачило зібрати капітал і звалити з країни, забувши як страшний сон про українські колонії та ізолятори
Фото з особистого архіву Валерія Бунака

В інтерв'ю "ГОРДОН" колишній керівник Лук'янівського СІЗО Валерій Бунак, звільнений із посади після скандалу з розформованою ротою "Торнадо", розповів, як у в'язнів опинилися мобільні телефони й інші заборонені предмети, чому раніше в ізоляторі "бабла було хоч греблю гати", а тепер за ґратами "дрібна наволоч", скільки ув'язнених помирає протягом року і чому нині камери все більше скидаються на супермаркети, а не приміщення пенітенціарної системи.

9 серпня 2018 року в Київському слідчому ізоляторі №13, більше відомому як Лук'янівське СІЗО, стався скандал. Бійці розформованої роти "Торнадо" забарикадувалися в одній із камер і чинили опір представникам прокуратури та спецпризначенцям, які приїхали в ізолятор для обшуків. Навіть більше, під час штурму торнадівці просто з камери понад годину вели онлайн-трансляцію, яку підхопили всі новинні телеканали України. Після придушення бунту чотирьох із восьми торнадівців, яких тримали в СІЗО, вивезли в колонію за межі Києва, ще чотирьох посадили в карцер.

Після інциденту було звільнено чотирьох співробітників ізолятора, зокрема начальника Лук'янівського СІЗО Валерія Бунака. 54-річний полковник внутрішньої служби Бунак очолював головний ізолятор України півтора року, із лютого 2017-го. До того майже сім років він очолював Запорізьке СІЗО, а починав свою кар'єру з ізолятора у Кривому Розі, де пропрацював 14 років.

В інтерв'ю "ГОРДОН" Бунак розповів, чому всі, включно з ув'язненими, знали про майбутній штурм торнадівців, а для нього це стало сюрпризом, як у в'язнів опинилися заборонені в СІЗО мобільні телефони, вибухові пакети та ножі. Крім того, він пояснив, як у мережі з'явилася фотографія усуненого голови Держфіскальної служби Романа Насірова в оточенні "наглядачів", що сталося з тими, хто злив відео святкування дня народження кримінального авторитета, якого тримають в ізоляторі, і чому раніше була справжня боротьба з організованою злочинністю, а нині за ґратами тільки "кримінальники, добровольці, усіляка дрібна наволоч".

Я навіть не знав, що "Торнадо" збираються обшукувати в камерах. Зате всі інші, включно із зеками, знали за день до цього

– За версією ГПУ та військової прокуратури, у Лук'янівському СІЗО мав пройти обшук у камерах восьми екс-бійців "Торнадо", але вони чинили опір, унаслідок чого було залучено спецпризначенців. Викладіть вашу версію: що сталося 9 серпня в ізоляторі?

– Я дізнався постфактум, коли в СІЗО вже з'явилися якісь спецпризначенці. Операцію було розроблено таємно. Абсурд, але я навіть не знав, що "Торнадо" збираються обшукувати в камерах. Зате всі інші, включно із зеками, знали за день до цього.

– І що із цього випливає?

– Що всюди зрадники. Коли зрозумів, хто і навіщо сюди приїхав, сам запропонував: "Нумо викличу Онищенка (Руслан Онищенко, екс-командир "Торнадо".  – "ГОРДОН") до себе, поговорю з ним, не доводьте до протистоянь". Онищенко спочатку збирався до мене на переговори, потім різко передумав, заявив: "Ми вже знаємо, що нас будуть штурмувати, нікому більше не віримо", і не вийшов із камери.

Туди вирушила група захоплення – і почалося... Я досі впевнений: можна було спробувати інакше вирішити питання, поговорити з торнадівцями, а не пресувати. Мені завжди це вдавалося, але було пізно, ніхто мене не питав, операцію спланували заздалегідь.

– Скільки минуло часу з моменту, коли представники військової прокуратури та спецпризначенці увійшли в СІЗО, до закінчення операції?

– Година-півтори, я весь цей час перебував у своєму службовому кабінеті. До речі, не було жодного "бунту "Торнадо". Не розумію, звідки взялося це формулювання. Бунт – це коли зеки вибивають двері, вириваються з камер, захоплюють персонал, погрожують та б'ють. У торнадівців була непокора: відмовилися вийти з камери.