Радник Трампа і екс-мер Нью-Йорка Джуліані: Санкції проти Росії посилюватимуть, поки Україна не поверне своїх кордонів. Лекція в Києві

Рудольф Джуліані: Крим і Донбас потрібно повернути Україні. Це мета не тільки США, але Заходу загалом
Фото: Сергій Іллін / Фонд Віктора Пінчука

Радник президента США Дональда Трампа і мер Нью-Йорка у 1994–2001 роках Рудольф Джуліані виступив у Києві з публічною лекцією "Україна і роль США у контексті глобальних викликів", у якій розповів, як побороти корупцію і захиститися від кібератак, на чому українській владі варто зосередитися у відносинах із Білим домом і в чому полягала головна помилка США, коли війська РФ вторглися до Криму і на Донбас.

Його двічі обирали на посаду мера Нью-Йорка – у 1994-му і 1997 роках. Саме за його часів у найбільшому місті США злочинність знизилася на 85%, різко скоротилося безробіття, було оптимізовано оподаткування та ліквідовано дефіцит місцевого бюджету. Юриста і прокурора Рудольфа Джуліані вважають одним із найкращих мерів Нью-Йорка і політиком, який зберігає протягом чверті століття серйозний уплив у Республіканській партії. На останніх президентських виборах 73-річний Джуліані підтримав кандидатуру Дональда Трампа, з яким дружить майже 30 років. У січні 2017 року він став радником президента США з кібербезпеки.

Рудольф Джуліані прилетів до України на кілька днів, зустрівся із президентом Петром Порошенком, прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом, мером Києва Віталієм Кличком, а також виступив перед студентами з лекцією "Україна і роль США у контексті глобальних викликів". Лекція відбулася в межах проекту "Публічні лекції" Фонду Віктора Пінчука. Видання "ГОРДОН" наводить основні тези з виступу американського політика.

Президент Трамп просив мене передати всім, кого я зустріну в Україні: "Make Ukraine great again"

Про перспективу України і про те, що тягне її назад:

– В України неймовірне майбутнє. У вас прекрасні ресурси, чудові, дуже творчі й працьовиті люди, у вас є свобода. Це все, що потрібно для успіху, але корупція вас тягне назад. Її потрібно викорінити. Безумовно, на 100% це не вийде. У США, до речі, теж є корупція, але вона не має системного характеру, у нас корупція – це виняток, а не правило.

У вас необмежений, неймовірний потенціал. Немає сумнівів, що в особі США ви знайшли довгострокового союзника і друга. Президент Трамп просив мене передати вашому президенту, прем'єр-міністру та всім, кого я зустріну в Україні: "Make Ukraine great again".

В оточенні президента Трампа багато на боці України, її підтримують

Про те, що має стати пріоритетом для українського керівництва в роботі з новою адміністрацією США:

– Якби я представляв Україну, то почав би вибудовувати відносини не тільки із президентом США, але і з американськими міністрами сільського господарства, енергетики, торгівлі тощо. В Америці президент керує урядом. Політику щодо України на 95% формуватимуть люди, які працюють на американського президента. Тому важливо, щоб ці люди були на вашому боці.

В оточенні президента Трампа багато на боці України, підтримують її. Але я б акцентував на спільних цінностях, які поділяють наші країни – свобода, демократія, верховенство права. Це велике досягнення, яке не можна втрачати. Більшість країн світу далеко не демократичні, там або диктатура, або авторитаризм. Як і ви, ми вважаємо реалістичними побоювання про загрозливі амбіції Росії. І ці амбіції треба стримати. Якби я представляв Україну, намагався б донести цей меседж не тільки до президента США, але й до держсекретаря, міністра оборони тощо.

Ще б я активно працював над спільним американсько-українським бізнесом. Що ми можемо купити у вас, і що ви можете купити у нас? Наприклад, у нас надлишок природного газу. Було б краще, аби США його постачали вам, а не Росія. Є багато шляхів для співпраці між нашими країнами, над ними варто працювати.

Якби США швидко запровадили жорсткі санкції щодо Росії, Путін не пішов би на схід України

Про долю Криму і сходу України:

– Безумовно, те, що сталося з Кримом – порушення базового міжнародного законодавства. Це було незаконне вторгнення в суверенну країну. Вторгнення, яке, на жаль, сталося тому, що США і Західна Європа не відреагували належно. Це виявилося демонстрацією нашої слабкості. Можливо, якби ми одразу і швидко запровадили надзвичайно жорсткі санкції щодо Росії, Путін не пішов би на схід України і не зробив там те, що зробив.

І Крим, і Донбас потрібно повернути до складу України. Це має стати метою не тільки США, але міжнародної політики Заходу загалом. Санкції проти Росії залишаться і їх посилюватимуть доти, доки всі межі України не повернуться в початковий стан. Навіть якби не було жодних міжнародних домовленостей і угод, не можна терпіти військову інтервенцію однієї країни проти іншої й анексію територій.

Головна мета – возз'єднання України до того стану, у якому вона була до російського вторгнення. Є різні шляхи, як це зробити, але жодного компромісу щодо самої мети бути не може.

Сьогодні в Нью-Йорку рівень корупції в поліції становить менше ніж 1%, а 30 років становив понад 50%

Як зробити так, щоб вище керівництво країни по-справжньому боролося з корупцією:

– Змушувати їх. Наведу один приклад, як це спрацювало в Нью-Йорку, я тоді ще не був мером, але був прокурором. Із 1930-х до 1970-х поліцейський департамент нашого міста Нью-Йорк був дуже корумпованим. Поліцейські отримували додаткові гроші від комерсантів за охорону їхніх магазинів. Поліцейські брали хабарі від організаторів азартних ігор. Загалом, у департаменті була системна корупція.