"У всіх руки будуть відрубані по шию". Юзик із колегами зі "Слуги народу" обговорював із поліцейськими гральний бізнес, металоприйомники і "пред'яви ДБР". Головне

Юрій Корявченков, відомий як Юзик, підтвердив, що зустрічався з керівництвом криворізької та дніпропетровської поліції
Фото: УНІАН

Група народних депутатів зі "Слуги народу" на чолі з колишнім актором "Кварталу 95" Юрієм Корявченковим у вересні провела неформальну зустріч із керівниками поліцейських управлінь у Кривому Розі та Дніпропетровській області. Майже два місяці потому уривки аудіозапису цієї розмови опублікував нардеп Антон Поляков, виключений із фракції "Слуги народу". "ГОРДОН" розповідає, хто був присутнім на зустрічі, про що домовлялися (і чи домовлялися взагалі) народні депутати та співробітники Нацполіції та як на скандал відреагували у пропрезидентській партії та правоохоронних органах.

Що сталося?

У ніч на 18 листопада Telegram-канал "Темний лицар" (його, за інформацією ЗМІ, веде хтось із представників фракції "Слуга народу") повідомив, що адміністраторам пабліка надіслали аудіозапис розмови нардепів від пропрезидентської партії "Слуга народу" із представниками правоохоронних органів Кривого Рогу.

У розмові, повідомляє анонімний інсайдер, імовірно, брали участь депутати Володимир Захарченко, Владлен Неклюдов, Юрій Кисіль, Олена Криворучкіна, В'ячеслав Медяник та Юрій Корявченков (колишній актор "Кварталу 95", відомий як Юзик). "Обозреватель" пише, що на зустрічі також були присутніми начальник Головного управління Нацполіції у Дніпропетровській області Володимир Огурченко, керівник поліції Кривого Рогу Сергій Лукашов і дружина Корявченкова Тетяна.

Самого аудіозапису "Темний лицар" не публікував, щоб "не завалити власний картковий будинок". Однак у повідомленні йдеться, що представники "Слуги народу" виставляли правоохоронцям "умови, несумісні з депутатською діяльністю".

Антон Поляков – чернігівський підприємець, на позачергових парламентських виборах балотувався від "Слуги народу" у 206-му мажоритарному окрузі. 15 листопада його виключили із фракції "Слуги народу". Сам Поляков назвав рішення фракції "політичною розправою" і звинуватив у цьому главу Офісу президента Андрія Богдана. Фото: Anton Polyakov / Facebook

Чотирихвилинну нарізку цієї розмови пізніше опублікував народний депутат Антон Поляков, минулого тижня виключений із фракції "Слуги народу".

Про що говорять нардепи?

"Обозреватель" стверджує, що Корявченков "обіцяв контролювати кримінальні справи у Кривому Розі та збирати данину з бізнесу". "Страна" пише, що депутати пропонували правоохоронцям "політичний дах" і "в обмін на лояльність гарантували невтручання прокуратури та ДБР".

Насправді зробити однозначний висновок, що саме обговорюють учасники розмови, доволі складно. По-перше, це нарізка, а не цілий запис (розмова, за даними ЗМІ, тривала понад годину), тобто зрозуміти сенс деяких фраз без контексту неможливо. Наприклад, імовірно, Корявченков говорить, що директор Держбюро розслідувань України Роман Труба "буде вносити подання" проти прокурорів, які "будуть заважати". Чому мають заважати прокурори, щоб бюро порушило проти них провадження, незрозуміло.

Повне розшифрування першого запису, опублікованого Поляковим, наводить "Цензор.НЕТ". На записі не скрізь можна розібрати, хто саме говорить.

Юрій Корявченков: Я Юрій Корявченков, представник Зеленського у Кривому Розі, і ми проводили вибори, перший тур, другий тур, парламентські. Це Юрій Григорович – Юра Кисіль, він списочник. Я – у 33-му окрузі, це два райони: Центрально-Міський і Металургійний. Володимир Захарченко.

Володимир Захарченко: Коли в мене запитують, я кажу, ми однофамільці [нерозбірливо]...

Юрій Корявченков: Мажоритарник теж, у 31-му окрузі. Це північні райони: Тернівській і Покровський. Слава Медяник – це Дніпропетровськ. 26-й округ...

В'ячеслав Медяник: Сьомий.

Юрій Корявченков: Я все запам'ятовую. 27-й округ. Ну він у Дніпропетровську, просто приїхав познайомитися й підтримати, напевно, Володимира і вас. Він у комітеті правоохоронних органів, Вова теж і Владлен Неклюдов як основний відомий співробітник прокуратури, що співає для Пшонки. Я хочу продовжити трохи. Ми всі чудово розуміємо місто Кривий Ріг, яке 10 років під впливом однієї сили – це Юрій Григорович Вілкул та ті, що з ними. Останні п'ять років вклинився товариш [Костянтин] Усов, який [від] БПП, який [від] Юрія Віталійовича Луценка, тому йому спускали тут усе з рук.

– Не тільки тут. В області.

– Як бути з ними? Що... Яка політика економічного характеру – це йому більш... Як йому спілкуватися? Дипломатичні мають бути якісь... так.

– Ми можемо сісти й обговорити цю ситуацію у двох словах.

– І нехай тобі хтось висуне пред'яву в Києві. Нехай тобі пред'яву кине прокуратура, ДБР. Нехай вони скажуть, що ти щось незаконне. Роби це за моєю командою. А ми подивимося, а ми підтримаємо... Ми можемо бути присутніми...

– Тут не треба навіть нашої присутності. Ми в місті президента, у нас у всіх тут... Якщо якісь, не дай бог... у всіх руки будуть відрубані по шию, не дай бог. У [вас] у місті політична підтримка з нашої всієї сторони – це не те що 100, а 101%.

– А мені ніхто нічого не скаже, закрити всю цю шваль – і все.

– Ти не маєш нічого боятися.

– Ось це, що ви нам сказали, і ми вам говоримо, повірте мені. У нас за спиною, ще раз кажу, стоїть президент.

– Ще там усі начальники райвідділів кажуть: ну там же команда. Отже, усі мають показати на тебе, а ти маєш на мене. Тобто якщо так показують, це голова з плечей.

Юрій Корявченков: ДБР – та сама історія... із [директором ДБР Романом] Трубою буде Владлен, я тут...

– Хто із прокурорських заважатиме, Труба буде вносити до ЄРДР (Єдиний реєстр досудових розслідувань.  – "ГОРДОН") щодо них і буде розслідувати.

Юрій Корявченков: Делікатні питання щодо металобрухту... ми з вами радимося.

Станом на вечір 20 листопада Поляков опублікував ще три фрагменти розмови (№1, №2 і №3).

На одному з цих записів, імовірно, Володимир Захарченко каже: "Я зустрічаю колишніх кримінальних авторитетів, які зараз шановані бізнесмени, і вони мені кажуть: Володимире Васильовичу, навіть ми такого не робили, що роблять ваші колеги. Тобто трошки неправильно звучить фраза "кришують". Вони не "кришують" – вони очолюють. Я кажу відверто [...], тобто люди, які вкладають свої гроші, здобуті у злочинний спосіб, у збут наркотиків, металобрухт тощо... Незаконна протекція..."

Нардеп від "Слуги народу" Володимир Захарченко заперечує, що його голос чути на записах, оприлюднених Поляковим. Фото: one.kr.ua

Водночас з опублікованого уривка складно зробити висновок, про яких "колег" ідеться: про правоохоронців (Захарченко до 2006 року працював у правоохоронних органах) чи про народних депутатів.

На іншому записі співрозмовники згадують главу фракції "Слуги народу" Давида Арахамію: спочатку один з учасників зустрічі скаржиться, що з нелегальними казино складно боротися; інший чоловік відповідає, що стосовно цих питань можна звертатися до Арахамії, який, як випливає з аудіо, лобіює ухвалення "чесного" законопроєкту про легалізацію грального бізнесу і може проконсультувати, чи законно працюють певні заклади.

– Один дзвінок Давиду Арахамії, главі фракції...

– Так, ви маєте сказати: законно це чи незаконно...

– Він зараз лобіює чесний закон про [гральний бізнес]...

– Його поки не ухвалено...

– Почекай, я не кажу, що його ухвалено! Він лобіює... Давид Арахамія відповість вам усім на будь-яке запитання щодо грального бізнесу.

– Тобто я правильно розумію: я можу взяти документи на цей гральний бізнес, передати – і [Арахамія] мені скаже: законний він чи ні?

Ця розмова справді відбулася? Що кажуть фігуранти скандалу?

Факт розмови підтвердив Юрій Корявченков.

Корявченков відкинув звинувачення в тиску на правоохоронців. Фото: rada.gov.ua

"Жодної таємниці у цьому немає. Це не таємна вечеря. Так, зустрічалися наприкінці робочого дня. Це ж не заборонено законом. Голова управління внутрішніх справ – це ставленик обласного начальника. Прийняття якоїсь кандидатури, ставленика нашого не було. Місто із 600-тисячним населенням перетворюється на депресивну зону, у тому, що в місті наркотики, веб-камери, у місті металоприймальні, несанкціоновані пункти. У нас на головних вулицях – ломбард, потім гральні автомати, а потім знову ломбард. Усі скаржаться, що не може місто з таким потенціалом так жити", – сказав він у коментарі криворізькому телеканалу "Первый городской".

За словами депутата, розмова відбулася в одному із закладів Кривого Рогу ще у вересні. Хто вів запис і чому його опублікували за два місяці, він не знає.

У коментарі НВ Корявченков відкинув звинувачення в тиску і погрозах правоохоронцям.

"Ми сказали: дуже переживаємо за Кривий Ріг. На нас велика відповідальність. Хочемо, щоб усе було за законом: почалася боротьба з наркоторгівлею, із незаконними гральними залами, а також із незаконними пунктами прийому металу. Щоб усі правоохоронні органи працювали разом. От і все. [...] Жодних погроз щодо залучення інших силових органів не було. Я сказав: якщо не буде дій згідно із законом, то можуть діяти інші органи", – сказав нардеп.

Однопартійці Корявченкова Володимир Захарченко та Олена Криворучкіна свою участь у вересневій зустрічі заперечують.

"В інтернеті багато чого написано і багато хто викладає. Мені нема чого коментувати. Ви відреагували на якийсь запис, розумієте, на нарізку якусь, яку взято з якихось інтерв'ю. Ви запитайте у того, хто виклав, де він узяв, де повний запис розмови, що це за розмова, хто там був присутнім. І коли буде повністю цей аудіозапис, тоді ми можемо щось коментувати. Я свого голосу там не почув", – сказав Захарченко.

"Мене там не було і це легко перевірити із запису. Я слухала запис. Ми були й залишаємося однією командою криворізьких депутатів, і лідером є максимально порядна людина Юрій Корявченков, який націлений на реальний результат у місті, і ми будемо його підтримувати", – заявила Криворучкіна.

Нардепи Владлен Неклюдов та Юрій Кисіль аудіозапису не коментували, як і представники правоохоронних органів: Володимир Огурченко і Сергій Лукашов відмовилися говорити про інцидент із "Первым городским". У пресслужбі Дніпропетровського управління Нацполіції заявили, що не знають, із ким зустрічається керівництво.

Як відреагували правоохоронні органи і фракція "Слуги народу"?

Офіційної реакції з боку "Слуги народу" поки не було. Нардепка від партії Ольга Василевська-Смаглюк стверджує, що Давид Арахамія обіцяв виключити із фракції нардепів, які брали участь у тій зустрічі.

За твердженням Василевської-Смаглюк, Арахамія (ліворуч) обіцяв виключити із фракції фігурантів скандалу. Фото: rada.gov.ua

"Коли в нас були зустрічі на фракції щодо виключення Полякова і [Анни] Скороход, ми запитали в Арахамії, якщо стане відомо, що в ресторані "Околиця" велися певні розмови, які мають корупціогенний характер, чи буде він виключати фігурантів цих розмов із фракції. Він сказав твердо "так". Окрім цього, я знаю, що цей аудіозапис, який Поляков виклав днями в ефір, Арахамія слухав, по-моєму, ще два-три тижні тому, і він знав про суть цих розмов. Тому, якщо він обіцяв виключити цих людей із фракції, то будемо з нетерпінням чекати цього", – заявила вона в ефірі телеканала "Наш".

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков, обраний до парламенту від "Слуги народу", суті розмови не коментував, закликавши дочекатися результатів перевірки автентичності запису.

Виключений зі "Слуги народу" нардеп Антон Поляков звернувся в Національне антикорупційне бюро, Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру і Держбюро розслідувань із вимогою провести перевірку дій, "які в подальшому можуть дістати продовження у вигляді корупційних злочинів". Чи будуть правоохоронці проводити перевірку, поки незрозуміло.