Через коронавірус можуть скасувати Євро і Олімпіаду. Під питанням також перегони "Формули-1" і "Євробачення". Перелік заходів

До 26 лютого кількість хворих на коронавірусну інфекцію у світі перевищила 80 тис. осіб, померло понад 2 тис.
Фото: EPA

Протягом останнього тижня з'явилося кілька великих осередків зараження коронавірусною інфекцією за межами Китаю. У Міжнародному олімпійському комітеті і УЄФА не відкидають, що подальше поширення вірусу може поставити під питання проведення Олімпіади та Євро 2020 року. "ГОРДОН" розповідає, що відомо про ймовірне скасування чемпіонату Європи з футболу, літніх Олімпійських ігор та інших масових заходів, а також про ситуацію з поширенням коронавірусної інфекції на цей момент.

Євро і Олімпіаду скасовують?

Поки що невідомо. Наразі в УЄФА і Міжнародному олімпійському комітеті лише сказали, що такий варіант є ймовірним, якщо ситуація з поширенням коронавірусної інфекції погіршиться.

Член МОК Дік Паунд 25 лютого заявив агентству Associated Press, що рішення про проведення Олімпіади в Токіо або її скасування ухвалять протягом двох-трьох місяців. На думку Паунда, зараз найімовірніше, що Олімпійські ігри проведуть у заплановані терміни (відкриття Олімпіади має відбутися 24 червня). В іншому випадку, сказав функціонер, Ігри, найімовірніше, цілковито скасують, а не перенесуть в інше місце або на пізніший час. “Не так просто перенести щось таке масштабне, як Олімпіада. Занадто багато пов'язаних подій: змагання, трансляції... Не можна просто сказати: "Ми зробимо це в жовтні", – заявив він.

Підготувати за короткий час інфраструктуру в іншому місті або країні Паунд також вважає малоймовірним.

У чомусь схожим було висловлювання і віцепрезидента УЄФА італійця Мішеля Уве. У коментарі італійському телерадіомовнику Rai він сказав, що Європейський футбольний союз "наразі в режимі очікування". “Ми стежимо за всіма країнами, і футбол має дотримуватися вказівок урядів. Спортивний шлях буде закрито тільки в разі погіршення ситуації", – заявив посадовець.

Олімпіаду в Токіо мають відкрити 24 липня 2020 року. Фото: EPA

Наскільки має погіршитися ситуація, щоб заходи скасували, Уве не уточнив. Паунд заявив, що Олімпіаду, напевно, скасують, якщо епідемія коронавірусної інфекції розростеться до рівня пандемії "іспанки" на початку XX століття (це наймасштабніша пандемія грипу в історії: у 1918–1919 роках новим штамом вірусу заразилося приблизно 550 млн осіб, орієнтовно третина населення Землі на той момент; померло, за різними оцінками, 50–100 млн осіб).

Чи скасовували коли-небудь Олімпіади або чемпіонати Європи з футболу?

У новітній історії Олімпіади (тобто з 1896 року) Ігри скасовували тільки в період світових воєн: у 1916-му (мали проводити в Берліні), 1940-му (мали проводити в Токіо) та 1944-му (заплановане місце проведення – Лондон) роках.

У 2010 році зимові Олімпійські ігри у Ванкувері провели на тлі пандемії грипу H1N1 (так званий свинячий грип), а у 2016-му літня Олімпіада у Бразилії відбулася, незважаючи на спалах вірусу Зіка (хоча і в першому, й у другому випадку Ігри не співпали з піком поширення хвороб).

Чемпіонати Європи з футболу проводять із 1960 року і поки що жодного разу не переносили і не скасовували.

Чому взагалі заговорили про скасування Євро і Олімпіади і які ще заходи можуть не відбутися?

Вочевидь розмови про ймовірне скасування Євро і Олімпіади пов'язані з тим, що протягом останнього тижня з'явилося кілька великих осередків зараження за межами Китаю: у Південній Кореї, Ірані та Італії, яка має прийняти чотири матчі майбутнього Євро 2020.

Спалах коронавірусу вже став причиною скасування спортивних змагань у всьому світі. Наприклад, у Японії всі матчі чемпіонату країни з футболу відкладено щонайменше до 15 березня. AP зазначає, що таких заходів японська влада вживала тільки у 2011 році, коли через потужне цунамі стався вибух на атомній електростанції у Фукусімі. В Італії, де менше ніж протягом тижня кількість хворих зросла із трьох до 374 осіб, частину поєдинків Серії А відклали, інші матчі, зокрема центральний матч другого кола чемпіонату "Ювентус" – "Інтер", вирішили проводити без глядачів.

За порожніх трибун проведуть щонайменше один матч Ліги Європи (заплановану на 27 лютого зустріч міланського "Інтера" та болгарського "Лудогорця").

Через коронавірус можуть скасувати перегони "Формули-1" Гран-прі Китаю (вона має відбутися в середині квітня у Шанхаї) і Гран-прі Нідерландів (заплановано на 13 травня). Окрім того, під питанням проведення класичних одноденних велоперегонів Мілан – Сан-Ремо.

Спалах інфекції вже став причиною скасування Mobile World Congress – однієї з найбільших у світі виставок мобільної індустрії, яка мала відбутися в Барселоні 24–27 лютого. Над доцільністю проведення також замислилися організатори пісенного конкурсу "Євробачення 2020", запланованого на 12–16 травня.

Ситуація з коронавірусом погіршується? Це вже пандемія?

Згідно з визначенням Всесвітньої організації охорони здоров'я, пандемія – це поширення нового захворювання у світових масштабах. “Пандемія грипу відбувається, коли з'являється новий вірус і поширюється у всьому світі, а більшість людей не мають імунітету. Віруси, які спричиняли колишні пандемії, зазвичай походили від вірусів грипу тварин", – написано на сайті ВООЗ про останню пандемію в історії людства – спалах свинячого грипу у 2010 році.

[MULTIMEDIA]

[/MULTIMEDIA][MULTIMEDIA_DESCRIPTION]Поширення коронавірусної інфекції у світі (на підставі даних ВООЗ на 25 лютого). Інфографіка: Gordonua.com[/MULTIMEDIA_DESCRIPTION]

Поширення коронавірусної інфекції під це визначення підходить, але у ВООЗ так не вважають. “Чи має цей вірус пандемічний потенціал? Абсолютно. Чи ми вже на цьому етапі? За нашою оцінкою, ще ні", – сказав на брифінгу 24 лютого гендиректор ВООЗ Тедрос Гебреєсус.

За його словами, нинішня ситуація – "це епідемії в різних частинах світу, які по-різному впливають на країни і потребують індивідуального підходу".

Прессекретар ВООЗ Тарік Ясаревич уточнив, що організація більше не використовує визначення "пандемія". За чинним визначенням ВООЗ, спалах COVID-19 – це медична надзвичайна ситуація, що має міжнародне значення. Рівень загрози з кінця січня не змінювали – "дуже високий" для Китаю і "високий" для Азії та решти світу.

Незважаючи на появу нових осередків інфекції за межами Китаю, темпи поширення хвороби знизилися: якщо на початку лютого щодня фіксували 2–3 тис. нових випадків захворювання, то зараз – менше ніж тисячу. Гебреєсус на початку тижня висловив думку, що пік епідемії в Китаї пройшли 23 січня – 2 лютого. Від того часу, сказав він, кількість нових випадків постійно знижується.

[MULTIMEDIA]

[/MULTIMEDIA][MULTIMEDIA_DESCRIPTION]Динаміка зараження коронавірусом SARS-CoV-2 із 21 січня до 25 лютого (на підставі даних ВООЗ). Інфографіка: Gordonua.com[/MULTIMEDIA_DESCRIPTION]