Кернес: Хто замовив замах на мене? Аваков

Геннадій Кернес: Я останнім часом мало з ким говорю про політику. Не хочеться, невдячна справа, ще винним залишишся
Фото з особистого архіву Геннадія Кернеса

В інтерв'ю виданню "ГОРДОН" мер Харкова Геннадій Кернес безпосередньо звинуватив голову МВС Арсена Авакова в замаху на себе, внаслідок якого назавжди втратив можливість ходити, розповів, хто покриває контрабанду у Харківській області, а також назвав ім'я наступного президента України.

Багаторічний мер Харкова Геннадій Кернес – один із найбільш одіозних українських політиків-регіоналів часів Віктора Януковича. Кернес не тільки зберіг свій пост після перемоги Євромайдану, але й знову переміг на місцевих виборах восени 2015 року. Причому передвиборчу кампанію Кернес провів у інвалідному візку: 28 квітня 2014 року на нього було скоєно п'ятий замах. Куля потрапила в лівий бік і пошкодила хребет. Кернес вижив, але втратив можливість ходити. В інтерв'ю "ГОРДОН" мер Харкова зізнався, що мав шанс знову стати на ноги, але час безнадійно втрачено через "санкційні списки 2014 року".

У березні 2014 року проти Кернеса були висунуті обвинувачення в незаконному позбавленні волі, тортурах і погрозах убивства активістів харківського Євромайдану. Судові засідання понад півтора року йдуть у Полтаві. Усі звинувачення на свою адресу Кернес категорично відкидає, стверджуючи: справа сфабрикована, "це особиста помста".

Інтерв'ю тривало майже три години та кілька разів переривалося: спікер час від часу кривився та бліднув від приступів болю, потім вирішував робочі питання із численними відвідувачами. Кернес багато й залюбки говорить про свої досягнення в Харкові, про реформу децентралізації, про порядок, який навів у місті, але неохоче йде на контакт, як тільки запитання стосуються сучасних політичних реалій і нинішньої влади в Україні.

Були донецькі, тепер вінницькі. Але це така справа... Головне – результат

– Цьогоріч виповнилося сім років, як ви очолюєте Харків. Святкували цю дату?

– Ні.

– Чому?

– Дивлюся тільки вперед, назад не озираюся.

– Разом із Кличком і Садовим ви єдиний мер, якого знає вся Україна. Як думаєте, чому?

– Не знаю, чому. Добре, що знає вся країна, хоча мети такої не було. Я прагнув, щоб у мене був хороший результат – у місті й у моїх виборців.

От ви кажете, що знає вся Україна, а з якого боку? Щось чули про мої досягнення в Харкові? Більше дзвону про скандальні заяви політиків про Кернеса, які підхоплюють у ЗМІ. Краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Ласкаво просимо до Харкова.

Ось ви журналіст, зайшли до мене в кабінет. Ви коли-небудь бачили, щоб у керівника були постійно відчинені двері? Я тут, завжди серед людей, ні від кого не ховаюся.

– Чому стільки років у Харкові вам немає альтернативи?

– Чому ні? Та повно людей, які могли би робити, може, і краще. Ти знаєш, що в Харкові жили та працювали нобелівські лауреати? Ми взагалі передовики багато в чому. І скажи, будь ласка: у міста Харкова є характер? Є! Терпів би він такого, як я? Відповідь – моя перемога в першому турі з показником 65,8%.

Намагаюся будь-яку задачу, за яку беруся, доводити до позитивного результату, викладаюся на 101%. Думаю, зміг би розібратися на будь-якому місці. Інша справа – набрати команду, з ким будеш працювати.

– Із чинних впливових політиків кого вважаєте найефективнішим?

– Гройсмана. Знаю його, коли він ще мером Вінниці був, дуже ефективний, дуже системний. І команду з вінницьких набрав. Були донецькі, тепер вінницькі. Але це така справа... Головне – результат.

Спочатку сварки між політиками в Раді, потім підключаєтеся ви, журналісти, й однобока громадська думка готова

– У вас увімкнений новинний канал, говорять про товарну блокаду в Луганській і Донецькій областях. Ви як ставитеся до блокади?

– З обох сторін живуть люди. Не можу сказати, чому це відбувається, але знаю: поки не було блокади, у нас проблем з опаленням не було, тепер щось відбувається, вугілля закінчується.

Ви говорили, що читачі на сайті й у Facebook активно реагують на блокаду, підтримують. Реагують тому, що у населення давно є запит на порядок. Одна сторона вимагає припинити переміщення вантажів, інша стверджує, що блокада загрожує енергетичній безпеці країни. Я пропоную діяти за законом, розібратися, на яких правових підставах товари надходять з одного міста, яке не контролює Україна, до іншого, яке Україна контролює. Начебто всі все знають, а на закони та порядок заплющують очі.

– Запитаю інакше: якби у Facebook з'явився пост, що учасники торгової блокади перекрили чергову залізничну гілку з окупованими територіями, користувач соцмереж Геннадій Кернес натиснув би "подобається" або "обурливо"?

– Задовбали, звичайно, не написав, але "обурливо" натиснув би.

– Тому що?..

– ...це зриває людям плани, зриває впевненість людей у завтрашньому дні.

– А "люди" – це хто конкретно?

– Народ України. Блокада більше схожа на піар, який зараз притаманний усій політиці. Будь-який привід роздувають.