Київ потрапив у "помаранчеву" зону щодо розповсюдження COVID-19. Що це означає і які обмеження запровадять?

У Києві посилять карантинні обмеження
Фото: EPA

Київ із 14 вересня буде в "помаранчевій" зоні епідемічної небезпеки у зв'язку з поширенням коронавірусної інфекції COVID-19. 11 вересня у столиці зафіксували добовий рекорд захворіло 404 людини. "ГОРДОН" розповідає про обмеження, які передбачає "помаранчевий" рівень, і про епідемічну ситуацію у столиці.

10 вересня в Україні було затверджено нове карантинне зонування. Зокрема, до міст із "помаранчевим" рівнем епідемічної небезпеки зарахували Київ. Обмеження почнуть діяти 14 вересня і триватимуть щонайменше 14 днів.

"У Києві при кількості населення 2 млн 965 тис. кількість захворілих за 14 днів складає 2651 людина. Це показник 123 на 100 тис. населення", – зазначив міністр охорони здоров'я Максим Степанов на брифінгу 10 вересня.

Згідно з рішенням Кабміну, "помаранчевий" рівень у Києві починає діяти з показника 120 випадків на 100 тис. населення.

Фото: EPA

Упродовж минулої доби у столиці коронавірусом заразилося 404 людини, це рекордний показник. Семеро пацієнтів протягом доби померло, 171 видужала. Загалом у столиці підтверджено 16 523 випадки, 261 людина померла, 5148 видужали.

Що передбачає "помаранчева" зона


Згідно з постановою Кабміну від 22 липня №641 (із внесеними 12 серпня змінами) до регіонів, зарахованих до "помаранчевої" зоні, додають низку обмежень.

Культура, відпочинок, торгівля, спорт

Масові культурні, спортивні, релігійні та інші заходи дозволено за участю не більше ніж 220 осіб і не більше ніж одна людина на 10 м&³2;.

Роботу закладів розміщення, окрім готелів, заборонено. Також заборонено набирати нові зміни в дитячі санаторії, табори і бази відпочинку. Якщо діти перебувають у санаторії під час введення "помаранчевого" рівня, вони можуть бути там до кінця зміни з дотриманням протиепідемічних заходів.

Заклади громадського харчування можуть працювати з не більше ніж 50% заповнених місць (водночас у повідомленні на сайті КМДА цієї норми не вказано).

Магазини можуть обслуговувати покупців із розрахунком одна людина на 10 м&³2; площі.

Дозволено роботу тільки тих спортзалів і фітнес-центрів, які можуть приймати не більше ніж одну людину на 10 м&³2; площі.

Фото: EPA

Навчання і медобслуговування

Навчальні заклади можна відвідувати групами не більше ніж 20 осіб (це не поширюється на заклади дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецького освіти).

Забороняють планові госпіталізації, окрім догляду за вагітними, породіллями, новонародженими, лікування онкохворих та надання стаціонарної паліативної допомоги. Госпіталізацію також дозволено, якщо її скасування загрожує здоров'ю і життю людини. Водночас перед нею пацієнти мають здавати тести на коронавірус.

Транспорт

"Помаранчева" зона не передбачає заборони на роботу транспорту. Але заповненість маршруток, тролейбусів, трамваїв та іншого міського, приміського і міжміського транспорту (окрім таксі) має бути не більше ніж 50% від кількості сидячих місць.

Фото: EPA

Окрім цього, залишаються чинними попередні обмеження:

  • носіння маски або респіратора у громадських місцях;
  • заповненість театрів і кінотеатрів не більше ніж 50%;
  • перевезення пасажирів тільки на сидячих місцях;
  • заборона на перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу.
"Хочу підкреслити: ситуація контрольована, поки не стався інфекційний вибух, як це було в інших країнах. Про це я неодноразово нагадував. Якщо продовжиться така динаміка захворюваності, якщо люди й далі нехтуватимуть своєю безпекою, ситуація може різко змінитися, і тоді нам доведеться розгортати окремі госпіталі і знову повертатися до суворого карантину", – сказав Кличко на брифінгу 11 серпня.

Ситуація з коронавірусом в Україні

Наприкінці серпня епідемічна ситуація в Україні погіршилася: щодня у країні фіксують більше ніж 2 тис. нових випадків зараження коронавірусом, а 11 серпня вперше було перевищено поріг 3 тис. хворих на COVID-19. Загальна кількість підтверджених випадків в Україні сягнула 148 756. Померло 3076 осіб, видужало 67 005 пацієнтів.

Фото: EPA

Згідно із прогнозами Ради нацбезпеки і оборони України, за песимістичним сценарієм до кінця жовтня загальна кількість хворих може зрости до 360 тис. осіб.