Лист із Трьохізбенки, або "Дорогий Святий Миколаю, прошу, щоб перестали стріляти, а ще машинку"

1625 дітей. Саме стільки сьогодні у списку "Оленів Святого Миколая". Майже в кожному листі – заповітне бажання, "щоб настав мир". Далі: ляльки, машинки, санки, конструктори. М'ячі, ролики, набори для творчості. І цукерки. Багато цукерок
Фото: Олені Святого Миколая / Facebook

"Мені хотілося що-б сталися невеликі чари і я отримала подарунок багато солодощів і ляльку українку", "Подаруй мені будь ласка машинку з пультом управління", "Моя найзаповітніша мрія, щоб настав мир" – це рядки з листів дітей Святому Миколаю. Листів зі зворушливим кострубатим почерком і з помилками. Від дітей із прифронтової зони на сході України. За офіційними даними, у Донецькій області таких малюків приблизно 10 тис., у Луганській – приблизно 4 тис. Завдяки волонтерському проекту "Олені Святого Миколая" кожен може зробити невелике диво для конкретної дитини в зоні АТО. "ГОРДОН" розповідає, як стати Святим Миколаєм для малюків, більша частина життя яких пройшла під звуки пострілів і вибухів.

Улітку 2014 року, коли вимушених переселенців ще називали просто – "біженці", а окуповані території – "Донбасом", журналістка видання "ГОРДОН" шукала відповіді на неоднозначні запитання. Наприклад, як протягнути руку зневіреним родинам, якщо вони не всі патріоти, але у них троє дітей, немає даху над головою, роботи, грошей, сил, надії.

Тоді журналістка знайшла шматочок України в Харкові. "Жидобендерівське лігво" – жартома говорили про нього мешканці. Там харківські волонтери рятували сотні переселенців, до того ж незалежно від їхніх геополітичних настроїв. Годували, одягали, допомагали знайти дім, роботу, сенси. Пояснювали це не те щоб тотальним людинолюбством, радше створювали проект "Збери Україну сам". Сьогодні, через три з половиною роки, журналістка знову побувала в гостях у героїв тієї статті.

Звичайні листи дітлахів. Кострубатий почерк, помилки. Але майже в кожному – заповітне бажання, щоб настав мир

"Олені Святого Миколая" – так тепер називаються волонтери Женя Левінштейн та Інна Ачкасова. Вони так і сидять в офісі з кумедними ріжками на головах. Одночасно відповідають на десятки дзвінків і сотні повідомлень. Складають списки, сканують дитячі листи, розвантажують посилки, підписують, прикрашають, упаковують.

"Шановні Святий Миколаю, подаруй, будь ласка, мир моєму селищу і якщо можна, машинку на радіоуправлінні, а для сестрички – санчата".

1625 дітей. Тисяча шістсот двадцять п'ять. Саме стільки сьогодні у списку "Оленів Святого Миколая". Петропавлівка, Луганське, Ласточкине, Катеринівка, Вільхівка, Щастя, Орлівка, Сонячне... Дівчата зробили неможливе – зібрали малюнки із побажаннями дітей з усіх прифронтових зон у Луганській і Донецькій областях.

Цьогоріч волонтери отримали понад півтори тисячі дитячих листів із прифронтової зони. Фото: Анна Гін / Gordonua.com

Начебто сухий документ "гугль док", а розчулює навіть дорослих сильних чоловіків. Ні, ні, там немає надриву, благання, страждань. Звичайні листи дітлахів. Кострубатий почерк, граматичні помилки. Але майже в кожному – заповітне бажання, щоб настав мир.