Масове отруєння дітей у Черкасах та Новомосковську. Що відомо наразі

11 постраждалих дітей у Черкасах залишаються в реанімації у стані середньої тяжкості
Фото: dsns.gov.ua

8 травня в Черкасах під час ранкової лінійки з нагоди Дня пам'яті і примирення почали непритомніти учні 29 класів. Госпіталізовано двох вчителів та 53 школярів, 11 дітей перебувають у реанімації. На лінійці в школі Новомосковська Дніпропетровської області 22 дитини звернулися до медпункту зі скаргами на нудоту і тимчасову втрату свідомості, одній дівчинці потрібна була госпіталізація. За обома фактами поліція розпочала досудове розслідування, однак причини інцидентів, як і раніше, невідомі. "ГОРДОН" розповідає, які є версії події і чи пов'язані випадки в Черкасах та Новомосковську між собою.

Що сталося?

8 травня в Черкасах сталося масове отруєння дітей. У міські лікарні госпіталізували 53 учнів 29 класів та двох учителів школи №8. Станом на 14.30 11 школярів перебували в реанімації у стані середньої тяжкості, решта – у задовільному та легкому стані.

Перших постраждалих доправили в Черкаську обласну дитячу клінічну лікарню приблизно о 9.15. Стан дітей погіршився під час лінійки, 15 учнів почали непритомніти. Попередній діагноз у всіх постраждалих – отруєння невідомою речовиною.

Загалом на лінійці були присутні 424 учні. Навчальний процес у школі зупинили до закінчення розслідування. Поліція відкрила провадження за ч. 1 ст. 325 Кримінального кодексу України (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційних захворювань та масових отруєнь).

До вечора з'явилася інформація, що отруїлося також двоє військових з автобату, розташованого поряд зі школою. У Міністерстві оборони та Збройних силах України це спростували.

На територію школи №8 прибули медики, рятувальники та правоохоронці. Фото: dsns.gov.ua

Чим спричинене отруєння?

Державна служба з надзвичайних ситуацій (ДСНС) повідомила, що провела на території школи заміри повітря на вміст небезпечних хімічних речовин. Перевірка засвідчила, що у повітрі немає небезпечної концентрації хімічних речовин, а рівень кисню – у межах норми.

Лабораторія Держпродспоживслужби взяла проби води із системи централізованого водопостачання школи і бутильованої питної води. Результати дослідження на вміст небезпечних речовин поки невідомі. Служба також вивчає радіаційний фон.

Ще одна можлива причина інциденту – потрапляння хімікатів у каналізаційний колектор, який розташований недалеко від школи. Цю версію в коментарі "Сегодня" озвучив помічник начальника обласного управління ДСНС Костянтин Проценко.

"Після проливних дощів, які пройшли в Черкасах у неділю, 6 травня, у колектор могли потрапити якісь хімікати. Про те, що в районі навколо школи, у довколишніх дворах відчувався сморід, жителі повідомляли ще вчора", – зазначив Проценко.

"Є кілька варіантів: викид з одного із промислових підприємств або розгерметизація автомобільної цистерни, яка перевозила хімікати. Можливо, викид був ще вчора, але через учорашню зливу речовини могли осісти на землю. Яка саме з версій підтвердиться – з'ясують фахівці", – повідомив місцевий журналіст Вадим Комаров.

За однією з версій, у ніч на 8 травня у передмісті Черкас міг трапитися витік отруйної речовини на хімічному заводі "Азот". Підприємство на своєму офіційному сайті спростувало цю інформацію.

Черкаський хімічний комбінат "Азот" спростував причетність до отруєння. Фото: wikipedia.org

Що сталося в Новомосковську?

Одночасно з отруєнням у Черкасах подібний інцидент стався в місті Новомосковську Дніпропетровської області. 16 учнів загальноосвітньої школи №6 відчули запаморочення під час лінійки з нагоди Дня пам'яті і примирення. Місцевий портал 0569.com.ua пише, що до школи одразу викликали медиків і рятувальників.

Держпродспоживслужба повідомила, що зі скаргами на нудоту і тимчасове запаморочення в медпункт школи звернулося 22 дитини. 18 із них поставили діагноз "вегето-судинний пароксизм, синкопе, легкий ступінь важкості". Їх не госпіталізували.

У трьох школярів немає симптомів отруєння, а одну ученицю госпіталізували в міську лікарню з діагнозом "невротична реакція, стан після синкопе, судомна готовність, середнього ступеня тяжкості". За інформацією Нацполіції, після надання меддопомоги дівчинку передали батькам.

Поліція почала досудове розслідування за ч. 1 ст. 325 Кримінального кодексу України (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням). Щоб з'ясувати причину різкого погіршення самопочуття учнів, Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області та Дніпропетровський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України почали збір інформації та відбір зразків продукції, питної води та повітря для досліджень.

У коментарі виданню "ГОРДОН" представник ДСНС Ольга Козак зазначила, що отруєння в Черкасах і інцидент у Новомосковську не пов'язані між собою.

"Усю увагу приділено ситуації в Черкасах – там фахівці розбираються, яка речовина стала причиною отруєння. А в Новомосковську дітей не госпіталізували. Там нічого страшного не трапилося. Школярі півгодини стояли на сонці за температури 26 градусів тепла. Тут уже питання до Міносвіти: чому були затримки з лінійкою і навіщо маленьких дітей так довго тримати на сонці?" – сказала Козак.

Школа №6 у Новомосковську. Фото: nmsk.dp.ua

Реакція на інцидент

Після того, як у ЗМІ з'явилася інформація про масове отруєння школярів, в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун і прем'єр-міністр Володимир Гройсман вилетіли в Черкаси. Отруєних дітей також відвідав голова ДСНС Микола Чечоткін.

Пізніше Супрун повідомила, що всі потерпілі перебувають у стабільному стані. "У потерпілих спостерігається інгаляційна токсична реакція. Отруєння сталося локально – тільки на території школи. Причини з'ясовуються", – написала вона у Twitter.

Гройсман зазначив, що інші подібні випадки в Черкасах не виявлені, а лікарі спрацювали оперативно і професійно.

"Усі аналізи зроблено, ризиків немає. Організовуємо лабораторну підтримку. Також тут залишаються лікарі з Києва, які приїхали разом із нами", – додав прем'єр.

Мер Черкас Анатолій Бондаренко написав у Facebook, що стан дітей поліпшується, але причина того, що сталося, як і раніше, невідома. Президент України Петро Порошенко доручив головам СБУ, ДСНС і Черкаської облдержадміністрації вжити всіх заходів, щоб установити причину.