Однокурсник Путіна, екс-розвідник КДБ Швець: Путіну окреслять периметр пересування. Крок вліво-вправо – і ракети розгорнуть протягом доби

Юрій Швець: Путін через дурощі робить усе, щоб Україна стала повноцінною частиною Західного світу, а українська "еліта" робить усе, щоб цього не сталося
Фото: Сергій Крилатов / Gordonua.com

Вторгнення в Україну, отруєння в Солсбері, втручання у вибори США та інші спецоперації президента РФ Володимира Путіна змусили Захід усвідомити: "Росією керує мавпа з гранатою, яка має доступ до ядерної кнопки". Тепер політика цивілізованого світу щодо Кремля різко зміниться: Лондон припинить бути центром із відмивання брудних грошей російських олігархів, а Вашингтон серйозно має намір розгорнути ракетні комплекси в Європі. У цій ситуації українській політичній еліті треба нарешті визначитися: або вона із Заходом, або з Росією, заявив в інтерв'ю "ГОРДОН" колишній радянський розвідник, однокурсник Путіна по інституту КДБ Юрій Швець, який 25 років тому емігрував до США і став там аналітиком бізнес-розвідки.

Ідея в тому, щоб відбити Путіну бажання паскудити за межами РФ і змусити його зосередитися на внутрішніх справах

– Три роки тому в нашому першому з вами інтерв'ю ви говорили, що "Путін може догратися зі своїми погрозами, і США згадають про свої ракети "Першинг" або їхні сучасні модифікації", які розгорнуть у Європі. Президент США Дональд Трамп уже заявив про вихід із Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (РСМД). Як це відіб′ється на системі світової безпеки, яку і так було порушено 2014-го, коли Росія напала на Україну?

– Втручання Росії у вибори у США й отруєння у британському Солсбері стали останньою краплею, що переповнила чашу терпіння американського істеблішменту.

Зараз ми переживаємо реально історичний момент, коли кардинально змінюється стратегія США щодо путінської Росії. Стратегія взаємного знищення, яка існувала досі, відштовхувалася від того, що люди з того боку океану досить притомні, щоб зрозуміти: якщо натиснуть на червону кнопку – ударом у відповідь будуть гарантовано знищені.

Американська військово-політична еліта нарешті зрозуміла, що в особі Путіна має справу з безрозсудною і патологічно брехливою людиною. Зрозуміла, що військову стратегію з ним потрібно вибудовувати так, аби навіть ідіоту у Кремлі стало зрозуміло: його буде знищено не ударом у відповідь, а ще до того, як російські ракети долетять до Флориди чи Каліфорнії. Тому і пригадали про ракети середньої дальності, які у варіанті "Першингів" могли долетіти до Москви за 10–12 хвилин. Ось тільки підльотний час нових американських гіперзвукових ракет буде ще меншим.

Жовтень 2018 року. Президент США Дональд Трамп заявив, що планує розірвати укладений із СРСР 1987 року Договір про ракети середньої та малої дальності (РСМД). За словами Трампа, Росія неодноразово порушувала умови цього договору, і США більше не мають наміру бути "єдиними, хто його дотримується". Відео: Current Time / YouTube

Це як пістолет зі зведеним курком, приставлений до скроні придуркуватого гопника. Це відповідь на прозорі натяки Путіна про готовність використовувати ядерну зброю, на балаканину кремлівського зомбоящика про здатність перетворити Америку на радіоактивний попіл, на сміхотливі "іскандери", на брязкання міфічною диво-зброєю, на безглузді ідеї влаштувати "Ялту-2", на якій Путін і Америка поділять світ на сфери впливу, на агресію проти України та інші "витівки" путінської Росії.

– Але частина експертів переконана, що метою виходу США з Договору про ракети середньої та малої дальності є не стільки бажання втягнути РФ у нову гонку озброєнь, скільки бажання протистояти Китаю, розмістивши на американських базах в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні сучасні ракети.

– Договір про РСМД стосується лише США і РФ. Якби Китай дійсно став зараз головною причиною занепокоєння Вашингтона, було б достатньо підписати додатковий протокол до договору про РСМД, у якому б ішлося, що він не стосується Азіатського континенту. І все, жодного шуму про вихід із чинних договорів.

Тому будьте впевнені: у Кремлі чудово зрозуміли, що розірвання Америкою договору про РСМД спрямоване саме проти РФ. І сформульовано це розірвання так, що нова угода у найближчому майбутньому неможлива.

Ніхто з Путіним вести переговори не буде. Розмови закінчилися. Тепер США швидко створять нові ракети середньої дальності, найімовірніше, гіперзвукові, і складуватимуть їх у повній готовності розмістити ближче до Москви. А далі Путіну окреслять межі дозволеного, вихід за які призведе до негайного розгортання цих ракет.

Ідея полягає в тому, щоб відбити Путіну бажання паскудити за межами РФ і змусити його зосередитися на внутрішніх справах – на розвитку економіки, науки, освіти, на підвищенні рівня життя народу, поліпшенні демографії, тобто на тому, чого він робити не вміє і не любить.

Путін своєму охоронцеві доручив створити сили спецоперацій, уперше їх випробували в Україні, коли 2014-го "евакуювали" Януковича

– Чому в цьому контексті таку важливу роль відіграв інцидент у Солсбері?

– У Солсбері стався не інцидент, а міжнародний злочин проти ядерної країни – члена НАТО із застосуванням зброї масового знищення, яку заборонено міжнародною конвенцією.

– Кремль неодноразово розправлявся зі своїми перебіжчиками за кордоном, яскравий приклад – екс-полковник ФСБ Олександр Литвиненко, отруєний полонієм у Лондоні, але Захід і на це заплющував очі. Чому саме отруєння в Солсбері стало останньою краплею?

– Провал цієї операції засвідчив, що вона була дітищем Путіна. Він не тільки покривав її учасників, але, із великою часткою ймовірності, керував цією операцією, виявивши при цім кричущу професійну некомпетентність і нерозсудливість. І сама думка про те, що цей відчайдушний гопник має доступ до червоної кнопки і треба щось із цим робити, нарешті змусила американців згадати про ракети середньої дальності.

А як добре все починалося! Адже отруєння в Солсбері мало стати зразково-показовим шоу нещодавно створених сил спеціальних операцій, та ще напередодні сторіччя ГРУ. Ці "спецопс", як їх називають американці, улюблене дітище Путіна, що він доручив створити своєму охоронцеві.

– Ви про Віктора Золотова, главу Росгвардії?

– Ні, про Дюміна.

– Олексія Дюміна, нинішнього губернатора Тульської області, а з 1999-го до 2007-го – співробітника особистої охорони президента РФ?

– Абсолютно точно. Як колишній представник спецслужб, можу вам сказати: тільки абсолютний ідіот може довірити охоронцеві створювати сили спеціальних операцій. Охоронці в Росії – люди специфічні. Це обслуга, особливо наближена до тіла господаря. Там головне – зробити послугу, упасти і віджатися.

Президент РФ Володимир Путін (у центрі), губернатор Тульської області Олексій Дюмін (праворуч від Путіна) і міністр оборони РФ Сергій Шойгу (праворуч від Дюміна). Фото: alexeydumin.ru

Пам'ятаю, серед охоронців був популярним жарт: не робіть розумного обличчя, ви ж офіцер! Це ще з часів СРСР пішло, коли 80-річні старці країною керували, а до функцій охоронців входило їх обслуговувати аж до того, щоб у туалет занести і посадити, а потім і зняти з горщика.

За Путіна охоронці поперли нагору. У мене підозра, що він відчуває психологічну близькість із ними, адже, по суті, він за Собчака теж грав роль своєрідної обслуги – валізи тягав, по бутерброди бігав. Тепер він своєму охоронцеві доручив створити сили спецоперацій, і вперше їх випробували в Україні, коли 2014-го "евакуювали" Януковича.

– За даними журналістів-розслідувачів, за "кримську операцію" і "спасіння" Януковича Дюмін і один із солсберецьких отруйників – Руслан Боширов, справжнє ім'я Анатолій Чепіга, полковник Головного управління Генштабу РФ, – одержали таємним указом звання героя РФ.

– Адже операція була не вельми: десь в українському степу Януковича посадили у вертоліт і спрямували до Криму, при тім, що на той момент в Україні, по суті, не було ні дієздатної армії, ні спецслужб. Порівняйте це зі спецоперацією Отто Скорцені, який витягнув із ув'язнення вже поваленого Муссоліні. Зима, гори, замок під охороною італійських військ, майже некеровані планери. Ось це справжня спецоперація, бездоганно розроблена з військового та логістичного поглядів!

Закладаюся, Путін почувався майже як Скорцені, коли у зомбоящику з гордістю розповідав, як під його особистим керівництвом було врятовано втікача Януковича.

Після провалу відділу "В" КДБ Великобританія стала для радянської розвідки непроникною чорною дірою

Мабуть, Путін вирішив: окей, в Україні випробували, треба й на Заході спробувати б, тим паче що саме для цього сили спецоперацій і створено. Передісторія таких спецсил – утім, не зовсім позитивна, – уже була в Радянському Союзі, тільки Путін про це, мабуть, забув.

Наприкінці 1960-х у КДБ створили відділ "В", про існування якого на Заході дізналися абсолютно випадково. У 1971 році співробітник резидентури КДБ у Лондоні Олег Лялін, що представляв цей самий відділ, перейшов на бік англійців і все їм розповів. Почуте абсолютно вразило не тільки британців, але весь цивілізований світ.

– Що саме вразило?

– Виявилося, що у КДБ створено відділ, який до найдрібніших деталей планував терористичні і диверсійні операції на Заході.

– Із якою метою?

– Дестабілізація зсередини напередодні "великої війни". Лялін розповів про розгалужену агентурну мережу, яка в час "Ч" мала запустити серію диверсій, аж до, наприклад, затоплення лондонського метро або вбивства західних державних діячів.

Те, що англійці у принципі дізналися про існування відділу "В" і підготування спецоперацій – стало одним із найбільших провалів радянської розвідки. Великобританія негайно вислала з країни понад сотню співробітників радянських представництв і стала для радянської розвідки непроникною чорною дірою аж до розвалу СРСР. Мало того, що виперли всіх співробітників резидентури, так ще за кожним новоприбулим вели цілодобове спостереження. Працювати стало практично неможливо.