Парасюк: У 2014-му умови почав виконувати тільки Коломойський. Решта олігархів пішла до Порошенка з валізами готівки захищати свої схеми

Володимир Парасюк: Я би в житті ні на кого не підняв ні руки, ні ноги, але зараз у владі стільки брехунів і злодіїв, що інколи доводиться
Фото: Володимир Парасюк / Facebook

В інтерв’ю "ГОРДОН" позафракційний нардеп Володимир Парасюк розповів, чому посварився з очільником МВС України Арсеном Аваковим, для чого його запрошували до Адміністрації Президента Петра Порошенка, про спілкування з прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом, бізнесменом Ігорем Коломойським і перемовини з оточенням Ріната Ахметова. А також озвучив, скільки кримінальних проваджень проти нього відкрито за фактом численних бійок і яку саме силову структуру мріє очолити.

У позафракційного народного депутата України Володимира Парасюка прізвисько Володя – Бойова Нога за численні бійки як у стінах Верховної Ради, так і за її межами. Рідко парламентська сесія обходиться без чергового скандалу за участю Парасюка, а російська версія "Вікіпедії" докладно й прискіпливо фіксує кожне "досягнення" нардепа в боях без правил.

Але передусім Парасюк став відомим завдяки своєму виступу на сцені Майдану 21 лютого 2014 року – наступного дня після масового розстрілу активістів на вулиці Інститутській у Києві. Коли лідери опозиції Віталій Кличко, Арсеній Яценюк та Олег Тягнибок учергове заявили про переговори з президентом Віктором Януковичем, Парасюк несподівано прорвався на сцену і поставив ультиматум: "Якщо ви завтра до 10 ранку не виступите із заявою, щоб Янукович ішов у відставку, ми йдемо на штурм зі зброєю!" Майдан гаряче підтримав Парасюка, освистав опозицію, а на ранок стало відомо, що Янукович утік зі столиці.

Від початку війни на Донбасі Парасюк вирушив у зону АТО в складі добровольчого батальйону МВС "Дніпро-1", а восени 2014 року на дострокових парламентських виборах переміг із результатом 56,56% у мажоритарному окрузі №122 у Львівській області.

В інтерв'ю виданню "ГОРДОН" Володимир Парасюк розповів, чому досі не надав свідчень у справі про розстріл Небесної сотні, хто і скільки платить нардепам за те чи інше голосування в Раді, чому вважає Семена Семенченка генієм, а з бойовими побратимами Юрієм Березою та Андрієм Тетеруком перестав спілкуватися.

Аваков став на бік зла, бо не хотів сваритися з Петром Олексійовичем

– Не збиралася запитувати про ваші численні бійки, ця тема вже набила оскому. Але відкрила останні новини, а там знову: "Нардеп Володимир Парасюк ударив..."

– (Перериває) Та не бив я його! З повною відповідальністю вам заявляю, що сутичка з Гелетеєм… ну… це був певний надрив. Ця людина має безпосередній стосунок до Іловайської трагедії, де був я і де загинув мій товариш. У мене щодо цієї особи такі емоції, що інколи не можу з ними впоратись. Дуже прошу, не будьте подразником цих речей, не згадуйте його імені, бо воно завжди виводить мене з рівноваги... Три роки пройшло після Іловайська, а я ще не навчився справлятись з емоціями, коли мені ставлять запитання на цю тему. Щиро вам кажу.

– Узагалі-то я мала на увазі не сутичку з екс-міністром оборони України Валерієм Гелетеєм, яка сталася ще в жовтні. Я хотіла запитати про нещодавній інцидент в апеляційному суді Маріуполя, де ви вдарили поліцейського.

– Я цієї людини не чіпав. Узагалі. Навіть рукою до нього не доторкнувся.

– Може, ногою?

– Не іронізуйте.

17 жовтня 2017 року, початок мітингу біля Верховної Ради з вимогою скасування депутатської недоторканності, внесення змін до виборчого законодавства, а також створення антикорупційного суду. Під час мітингу Парасюк побився з екс-міністром оборони України, головою Управління держохорони Валерієм Гелетеєм. Відео: Evgeny Tsyapenko / YouTube

– Але ж є відео з маріупольського суду.

– Підкреслюю: я не бив працівника поліції у маріупольському суді. Готовий руку на Біблію покласти: я його не чіпав. Давайте поставимо собі запитання: якби я дійсно завдав удару, хіба вони не виклали би відео? Адже в суді повсюди відеокамери. Натомість вони злили в мережу якісь незрозумілі кадри, на яких нічого чітко не видно. Тому ще раз вам повторюю: це спровокована і спрогнозована акція із дискредитації мене.

– "Спровокована" ким саме?

– Аброськіним (заступник голови Національної поліції України В'ячеслав Аброськін. – "ГОРДОН"). До речі, так званий журналіст Андрій Дзиндзя, який неодноразово запускав фейкові відео про мене, – безпосередній друг Аброськіна і зливний бачок МВС. Треба закинути інформацію, що дискредитує? Через Дзиндзю. Треба спровокувати людей? Теж через нього, бо Дзиндзя сам на гачку в МВС.

– А чого ви з В'ячеславом Аброськіним не поділили?

– Чому МВС накинулось на мене? Та з простої причини: все почалося після торговельної блокади. До того я мав, не скажу, що дружній, але нормальний діалог із МВС: брав участь в обговоренні і формуванні деяких принципів, які потім запроваджувались у поліції. Але після торговельної блокади все змінилося. Вважаю, Арсен Борисович Аваков став не на той бік, на який треба. Він став на бік зла, бо не хотів сваритися з Петром Олексійовичем.

Скільки кримінальних проваджень на мене заведено за фактом бійок? 13, 14, а може, й 17. Яка різниця?

– Події останнього року чітко доводять, що глава МВС Аваков якраз не боїться сваритися із президентом Порошенком.

– Ну, мова ж не тільки про Петра Олексійовича, а про велику кількість впливових людей з його оточення, у яких спільні інтереси з Порошенком. Ці інтереси пересікаються з однопартійцями Арсена Борисовича.

До прикладу. Коли ми їхали на торговельну блокаду, я особисто йому сказав: "Арсене Борисовичу, ми їдемо на схід блокувати торгівлю. Попереджаю вас, аби ви потім на мене не ображались і не казали про "сплановану провокацію".

– Що відповів Аваков?

– "Це треба обов’язково зробити, бо ця торгівля вже всім набридла". Говорили з ним тет-а-тет, він запевняв, що в жодному разі не можна торгувати з окупованими територіями.