План вторгнення в Нідерланди, помста Макрону і хвороба Єлизавети II. У Британії виходять мемуари Бориса Джонсона. Головне G

Джонсон написав мемуари
Фото: EPA

У Великобританії 10 жовтня надійдуть у продаж мемуари колишнього прем'єр-міністра країни Бориса Джонсона Unleashed ("Звільнений" або "Спущений із прив'язі"). Як ідеться в анотації на сторінці книги на маркетплейсі Amazon, Джонсон розповідає про 15 років політичної кар'єри – від першої перемоги на виборах мера Лондона 2008-го до відставки з поста прем'єра восени 2022-го. Видання The Daily Mail, яке випускає мемуари, називає їх "сенсаційними" й "вибуховими". The Independent іронізує, що якщо мемуари й "вибухові", то вибухнули ще в руках автора. "ГОРДОН" розповідає, що відомо про цю книгу.

"Unleashed – це розповідь Джонсона про свій час у політиці й книга, яка руйнує формат сучасних мемуарів прем'єр-міністра. Написана в його неповторному стилі, вона чесна, нестримна і глибоко розкриває політика", – стверджують в анотації.

Як зазначає The Independent, про зміст мемуарів поки мало що відомо – невеликі уривки опублікувала газета The Daily Mail (кілька уривків також було опубліковано в її недільному додатку Mail on Sunday), усі інші публікації, присвячені книзі, також описують ці фрагменти.

Смертельний коронавірус і вторгнення в Нідерланди

Джонсон у мемуарах багато пише про пандемію коронавірусної інфекції та боротьбу з нею. Спочатку він думав, що COVID – усього лише "неприємна" хвороба, проте коли в березні 2020-го сам захворів, почувався "по-справжньому кепсько". Коли потрапив у реанімацію, пише Джонсон, він "ледве міг думати" й "навіть ходити було виснажливо". Цей досвід змусив його повірити, що вірус був "новим і смертельним".

Водночас експрем'єр Британії заявив, що тепер вважає коронавірус результатом "невдалого експерименту".

"Найжахливіше в катастрофі COVID полягає в тому, що вона, схоже, була повністю штучною. Зараз здається абсолютно ймовірним, що мутація була наслідком якогось невдалого експерименту в китайській лабораторії. Якісь учені очевидно поєднували шматочки вірусу разом, як відьми в "Макбеті": око кажана, нога жаби, і – ой! – жвавий маленький вірус вистрибнув із пробірки й почав розмножуватися по всьому світу", – стверджує Джонсон.

У книзі він також описує конфлікт із ЄС через вакцини, який міг закінчитися військовим вторгненням у Нідерланди. Politico уточнює, що йдеться про 5 млн доз вакцини AstraZeneca, котрі виробляли на заводі в Лейдені і для Великобританії, і для ЄС. Навесні 2021 року президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн пригрозила скоротити експорт вакцин у країни з вищими темпами вакцинації, ніж у ЄС, а також у країни, які відмовилися ділитися своїми вакцинами з Євросоюзом, – Британія на той момент відповідала обом критеріям.

Джонсон заявив, що після двох місяців "порожніх переговорів" він доручив військовим розробити план "силового вилучення" вакцини. За його словами, для цього армійські високопосадовці запропонували таємно переправити солдатів через Ла-Манш, але план зрештою скасували, тому що "вторгнення на територію союзника по НАТО було б божевіллям", заявив експрем'єр. Водночас міністри з його кабінету, яких опитала The Guardian, заявили, що цей план від самого початку ніхто не розглядав серйозно. "Джонсон, імовірно, озвучив ідею жартома, знаючи, що пізніше він зможе використати її по максимуму у своїх мемуарах", – пише видання.

Brexit, напружені стосунки з Макроном і помста Франції

Ще одна тема, котрій Джонсон приділяє багато уваги, – Brexit, завдяки якому він і став главою уряду.

Політик пише, що невдовзі після оголошення референдуму стосовно питання виходу Британії з ЄС тодішній прем'єр Девід Кемерон "батогом і пряником" намагався домогтися, щоб Джонсон підтримав кампанію Remain (спрямовану на те, щоб Британія залишилася в ЄС). За словами Джонсона, прем'єр обіцяв йому одну з п'яти топпосад у кабінеті міністрів, а інакше погрожував назавжди зіпсувати життя. Джонсон заявив, що був стривожений погрозами свого давнього друга й суперника, але зрештою це схилило його до участі в кампанії за вихід Британії з ЄС.

Brexit також став причиною напружених стосунків із президентом Франції Еммануелем Макроном.

Джонсон і Макрон під час Кліматичної конференції ООН у Глазго (Шотландія), листопад 2021 року
Фото: EPA

Макрон, пише Джонсон, розглядав вихід Великобританії з блоку як "жахливу зневагу до ЄС і його цінностей" і, схоже, дійсно хотів "покарати" Сполучене Королівство за це рішення. Джонсон вважав, що для цього Макрон навіть може заплющити очі й не перешкоджати нелегальній міграції з Франції до Британії. "Принаймні мені здавалося ймовірним, що він міг використати цю проблему як зброю", – заявив Джонсон.

Згодом йому вдалося "помститися" президенту Франції, підписавши угоду про створення оборонного альянсу AUKUS зі США й Австралією. У підсумку Франція втратила австралійський контракт на будівництво дизельних підводних човнів на $65 млрд.

Хвороба і смерть королеви Єлизавети II

Один із найсуперечливіших фрагментів мемуарів присвячений королеві Великобританії Єлизаветі II, яка померла 8 вересня 2022 року, невдовзі після того, як прийняла відставку Джонсона з поста прем'єра.

Політик заявив, що в королеви діагностували рак кісток, який і став причиною її смерті. Politico зазначає, що ця заява – украй незвична для Британії. По-перше, інформацію про здоров'я королеви ретельно зберігали в секреті під час її правління, а по-друге, розголошення цієї інформації порушує традиційно конфіденційний характер зустрічей між прем'єр-міністром і монархом. The Independent вважає, що публікація цих відомостей була "найнегіднішим" рішенням "навіть для Джонсона".

Про що ще пише експрем'єр?

Джонсон також розповідає, як на прохання Букінгемського палацу проводив "чоловічу розмову" із принцом Гаррі, намагаючись переконати його не відмовлятися від обов'язків члена королівської родини. Однак, заявляє політик, під час бесіди він зрозумів, що принца переконати не вдасться.

Джонсон і принц Гаррі в Олімпійському парку в Лондоні, квітень 2014 року
Фото: EPA

Окрім того, Джонсон надав власне бачення partygate (скандал, пов'язаний зі святкуванням дня народження експрем'єра на Даунінг-стріт, тоді, коли у Великобританії діяли суворі карантинні обмеження). Він укотре відкинув усі звинувачення, заявивши, що інформація про вечірку стала надбанням громадськості через те, що його хотіли усунути з поста прем'єра.

Фрагментів, присвячених війні в Україні (якщо Джонсон пише про неї), поки не публікували.