Приймачук: Під час ядерного роззброєння України все було знищено, зокрема секретну документацію. Але у мене дещо залишилося. Про всяк випадок

Олег Приймачук: Якщо країни-гаранти Будапештського меморандуму так виконують свої зобов'язання, то і нам не гріх відновити креслення ядерних об'єктів. Дурні ми, звичайно, що віддали свій третій у світі ядерний потенціал, тепер розплачуємося
Фото: з особистого архіву Олега Приймачука

Твердження, що в перші роки незалежності Україна не могла утримувати й обслуговувати власний ядерний потенціал, який нібито віджив своє і став непридатним, не відповідають дійсності. Незважаючи на величезний тиск США і Росії, офіційний Київ міг і мав зберегти найефективніший і найпотужніший складник свого ядерного потенціалу – 46 модернізованих твердопаливних міжконтинентальних балістичних ракет SS-24, заявив "ГОРДОН" директор Центрального проектного інституту Міноборони України Олег Приймачук. Саме він і його колектив були одними з тих, хто створював ядерну зброю, а після підписання Будапештського меморандуму розробили унікальний проект із ліквідації ракет і пускових установок, а також нейтралізації небезпечного ракетного палива.

Майже 22 роки тому, у червні 1996 року, Україна остаточно втратила свій ядерний статус, завершивши, згідно з міжнародними домовленостями, процес передання Російській Федерації своїх стратегічних ядерних боєприпасів. Паралельно із цим офіційний Київ ліквідував власні ракети-носії та інфраструктурні об'єкти. Останню українську шахтну пускову установку для запуску міжконтинентальних ракет стратегічного призначення було знищено у 2001 році.

Фактично ядерне роззброєння країни почалося з проголошення Декларації про державний суверенітет України від 16 липня 1990 року, де було зафіксовано три принципи: "не приймати, не виробляти і не набувати ядерної зброї". У перші роки незалежності Україна підписала низку міжнародних договорів і угод про ядерне роззброєння, головним із яких став Будапештський меморандум від 5 грудня 1994 року. Згідно з документом, Україна відмовилася від третього у світі ядерного потенціалу, а країни-підписанти – Великобританія, Росія та США – зобов'язалися бути гарантами незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, а також утримуватися від застосування проти країни будь-якої зброї, не тільки ядерної.

Повна відмова офіційного Києва від ядерного арсеналу стала фатальною помилкою, що наочно продемонстрували події 2014 року, переконаний директор Центрального проектного інституту Міністерства оборони України, військовий будівельник та інженер, полковник запасу Олег Приймачук. Саме він разом зі своїм колективом розробляв унікальний проект із ліквідації ядерної зброї. Унікальний, тому що ніхто ніколи у світі цього не робив. Реалізація проекту, за словами Приймачука, ішла зі сльозами на очах, бо й він сам, і його колектив свого часу взяли участь у створенні ядерного потенціалу України.

В інтерв'ю виданню "ГОРДОН" Олег Приймачук розповів, що виявилося найскладнішим у ліквідації ядерної зброї, як намагався достукатися до керівництва України, щоб зберегти хоча б 46 модернізованих ракет SS-24, у який спосіб позбувався "смотрящих", приставлених до інституту за президентства Віктора Януковича, і як кілька років тому Росія зірвала масштабний український проект із будівництва космодрому у Бразилії.

Ядерним роззброєнням України займалася сама Україна, до того ж грошей на це ми витратили набагато більше, ніж США виділили

– Ваш інститут розробляв проект із ліквідації стратегічного ядерного озброєння України. У підсумку нейтралізували 13 ракетних комплексів СС-19 і п'ять ракетних комплексів SS-24, правильно?

– Це була унікальна програма. Ніхто ніколи у світі не ліквідовував ядерної зброї. Її апріорі неможливо було нейтралізувати, тільки використовувати за призначенням.

– Під час створення ядерної зброї не закладали можливості її ліквідації, окрім як завдавання удару по об'єкту?

– Так, у радянські часи проектування ядерних ракетних озброєнь узагалі не передбачало ремонту-розбирання. Наприклад, звичайний бойовий снаряд можна розкрутити, зняти запобіжник із носової частини, від'єднати гільзу від болванки, висипати порох, вийняти капсулу – і все, немає снаряда. Але ядерна зброя є комплексною і взагалі не передбачає утилізації.