Смешко про свідчення Турчинова в суді: Вони воювати не хотіли. Їх цікавила тільки влада, особливо та частина, що пов'язана з бюджетом

Ігор Смешко: Влада чудово розуміє, що в критичний момент не розставила на головні посади професіоналів
Фото: Сергій Крилатов / Gordonua.com

Практика партійних квот і призначення в силові відомства не професіоналів, а політично лояльних людей – головний бич України, який відіграв фатальну роль у 2014-му під час анексії Криму і російського військового вторгнення на Донбас. І свідчення секретаря РНБО Олександра Турчинова в суді у справі про держзраду екс-президента Віктора Януковича це підтвердили, заявив виданню "ГОРДОН" екс-начальник Головного управління розвідки Міноборони, колишній голова СБУ генерал-полковник Ігор Смешко.

15 лютого 2018 року Оболонський районний суд Києва, де розглядають справу щодо обвинувачення Віктора Януковича в державній зраді, заслухав свідчення секретаря РНБО Олександра Турчинова, який чотири роки тому виконував обов'язки президента й очолював Верховну Раду. Протягом майже п'яти годин сторона захисту і сторона обвинувачення розпитували Турчинова про події зими–весни 2014 року, коли Янукович утік до РФ і почалося російське військове вторгнення у Крим і на Донбас.

Під час перехресного допиту адвокати Януковича уточнили, чи правда, що на посаду міністра оборони йому пропонували кандидатуру генерала армії Віталія Радецького, який уже обіймав цю посаду з жовтня 1993-го до серпня 1994-го. Наводимо діалог, що відбувся в залі суду:

Адвокат: Скажіть: президенти Кравчук і Кучма, колишні секретарі РНБО Марчук і Горбулін, колишній голова СБУ Смешко, патріарх Філарет – чи пропонували вони іншого військового на посаду міністра оборони України?

Прокурори (звертаючись до судді): Просимо зняти це запитання! У нас протест! Запитання виходить за межі висунутого обвинувачення і не має жодного стосунку до обставин, які інкримінують обвинуваченому Януковичу.

Суддя: Суд допускає дане запитання. Будь ласка, свідку.

Турчинов: Хочу сказати, що ні Марчук, ні Смешко, ні Кучма з Кравчуком не входили до складу парламентської більшості і, відповідно, не мали можливості пропонувати, згідно з регламентом Верховної Ради, кандидатів на посаду того чи іншого міністра.

Адвокат: Кандидатом від згаданих осіб (відповідайте "так" чи "ні") був генерал армії Віталій Радецький?

Турчинов: Я вам дав відповідь на ваше запитання.

Суддя: Наступне запитання.

Редакція інтернет-видання "ГОРДОН" попросила начальника Головного управління розвідки Міноборони України в 1997–2000 роках, голову Служби безпеки України у 2003–2004 роках, генерал-полковника Ігоря Смешка розповісти подробиці зустрічі з Турчиновим 2014 року, коли формували силовий блок уряду, а також пояснити, чому, на його думку, міністром оборони на той момент став не Радецький, а екс-командувач ВМС України адмірал Ігор Тенюх.

Радецький командував однією з найбільших танкових армій світу, знав армію зсередини. Найголовніше – він був готовий узяти на себе відповідальність і негайно відбити російську агресію

– У своїх свідченнях у суді Олександр Турчинов, по суті, підтвердив: із початком анексії Криму 2014 року йому як виконувачу обов'язків президента України пропонували на посаду міністра оборони замість адмірала Ігоря Тенюха генерала армії України Віталія Радецького. Коли саме пролунала ця пропозиція?

– Наприкінці лютого – на початку березня 2014 року. На мене вийшли тоді за кількома каналами, один із них – генерал Юрій Прокоф'єв, колишній перший заступник секретаря РНБО та комітету з питань розвідки при президентові України. За словами Юрія Михайловича, із таким проханням до нього звернувся Андрій Парубій, якого щойно було призначено секретарем РНБО.

– Із яким саме проханням звернувся Парубій?

– Створити при РНБО консультативну групу експертів високого рівня, яка могла б запропонувати варіанти відновлення ефективності й боєготовності силових органів, спецслужб і апарату РНБО. Бажання було обопільним. Ми самі шукали можливість, як вплинути на процеси повернення професіоналізму й боєготовності наших силових органів в умовах розпочатої зовнішньої агресії проти України.

– Хто саме увійшов до групи експертів?

– Генерал армії Євген Марчук (колишній прем'єр-міністр України, секретар РНБО, міністр оборони, перший керівник СБУ), академік Володимир Горбулін (екс-секретар РНБО і нинішній директор Національного інституту стратегічних досліджень України), генерал армії Віталій Радецький (другий міністр оборони незалежної України), генерал Олександр Скибінецький (екс-перший заступник голови СБУ), генерал Олександр Скіпальський (екс-перший керівник військової контррозвідки й розвідки України, заступник голови СБУ), генерал Юрій Прокоф'єв, генерал армії Олександр Кіхтенко (екс-командувач внутрішніх військ МВС) і я.

15 лютого 2018 року, Київ, Оболонський районний суд. Секретар РНБО і колишній в.о. президента України Олександр Турчинов під час перехресного допиту. Скріншот: Радіо Свобода онлайн / YouTube

– Якого числа ваша консультативна група зустрілася з Турчиновим?

– Представники цієї групи спочатку проводили досить регулярні зустрічі та напрацьовували відповідні пропозиції у приміщенні РНБО. Зазвичай, за особистої присутності Андрія Парубія, який уважно все вислуховував і записував у свій блокнот. Потім, за його словами, він доповідав ці пропозиції Олександру Турчинову.

Із самим Олександром Турчиновим представники цієї групи зустрічалися лише раз чи два в будівлі Верховної Ради.

– І ваша експертна група запропонувала Турчинову кандидатуру генерала армії Радецького на посаду глави Міноборони?

– Так. Ми дійшли до єдиної можливої кандидатури в тих умовах на посаду міністра оборони. І це дійсно був генерал армії Радецький. Він був присутній при цьому і висловив свою готовність.

Логіка була проста. Кандидат мусив мати найкращі у країні професійні військові риси: вищу військову освіту оперативно-стратегічного рівня й багаторічний практичний досвід командування з'єднаннями й частинами різних військ.