Ветеран, учитель і перша людина, яка назвала Трампа "дивним". Що відомо про кандидата у віцепрезиденти від демократів Тіма Волца і що він говорив про Україну

Волц із початку російського повномасштабного вторгнення виступає на підтримку України
Фото: EPA

Чинна віцепрезидентка США, кандидатка у президенти від Демократичної партії Камала Гарріс обрала губернатора Міннесоти Тіма Волца кандидатом у віцепрезиденти. Американські ЗМІ пишуть, що раніше не відомий широкому загалу політик може допомогти Гарріс здобути додаткові голоси серед тих, хто вагається, і традиційно республіканських виборців. "ГОРДОН" розповідає, що відомо про Волца, як він може вплинути на результат виборів у листопаді й чи загрожує його потенційне обрання допомозі Україні.

Хто такий Тім Волц?

Тімоті Джеймс Волц народився 1964 року в невеликому містечку Вест-Пойнт, штат Небраска. Після школи вступив до Національної гвардії США, де, прослуживши 24 роки (з 1981-го до 2005-го), звільнився у званні команд-сержант-майора. У США службу в Нацгвардії поєднують з основною роботою, тому тоді ж Волц працював на фабриці, яка виробляла солярії, у сільському господарстві, а після закінчення коледжу, де здобув ступінь бакалавра в галузі суспільних наук, – учителем (протягом року також працював у Китаї) і тренером шкільної команди з американського футболу.

Як пише The Daily Beast, цього періоду стосується й найбільша провина Волца – 1995-го його заарештували за керування в нетверезому вигляді, коли він їхав зі швидкістю майже 155 км/год на ділянці дороги, де було обмеження 90 км/год. Майбутній політик уклав угоду, і йому висунули обвинувачення лише в "безрозсудному керуванні", а після того інциденту він перестав уживати будь-який алкоголь.

Його політична кар'єра почалася з курйозу: 2004 року він хотів привести своїх учнів на передвиборчий мітинг тодішнього президента Джорджа Буша – молодшого, який балотувався на другий строк. Але в одного з підлітків охорона побачила плакат на підтримку суперника Буша – демократа Джона Керрі, тож усю групу не пустили на мітинг. Волц визнав таке ставлення до молоді несправедливим і записався волонтером для кампанії кандидата від демократів. Роком пізніше він вирішив сам брати участь у виборах у Конгрес і 2006-го виграв вибори в Палату представників, перемігши у своєму традиційно республіканському окрузі чинного конгресмена-республіканця Гілберта Гуткнехта, якого обирали в Конгрес упродовж 12 років. Волца успішно переобрали у 2008-му (він став другим в історії не-республіканцем, якого переобрали в Конгрес у цьому окрузі), а також у 2010-му, 2012-му, 2014-му і 2016 році.

2018-го він виграв вибори на пост губернатора Міннесоти, здобувши 53,8% голосів. Протягом першого губернаторського строку Волцу довелося ухвалювати непопулярні рішення для боротьби з пандемією COVID-19, придушувати протести в Міннеаполісі, котрі спричинило вбивство афроамериканця Джорджа Флойда, а згодом розпочати реформу департаменту поліції для викорінення "систематичного расизму, який тривав поколіннями". На цьому тлі рейтинг підтримки Волца у штаті суттєво впав, але це не завадило, щоб його переобрали на другий строк 2022 року з 52,3% голосів. За час його роботи влада Міннесоти також затвердила інші важливі законопроєкти: наприклад, закріпила право на аборт і право на оплачувану відпустку за сімейними обставинами, заборонила угоди про неконкуренцію, ввела безплатне шкільне харчування й легалізувала канабіс, а також установила обов'язкову перевірку біографії покупців зброї.

Волц на мітингу проти поліцейського насильства після загибелі Джорджа Флойда, червень 2020 року
Фото: EPA

Як Волц може допомогти Камалі Гарріс?

Увечері 6 серпня 2024 року Камала Гарріс оголосила в соцмережі X, що Волц буде її кандидатом у віцепрезиденти. Незадовго до офіційного оголошення про те, що саме Волц стане кандидатом, написало багато американських ЗМІ, зокрема CNN, Associated Press і The New York Times. Якщо кандидатури Гарріс і Волца затвердить з'їзд Демократичної партії, він стане першим за 44 роки кандидатом у президенти або віцепрезиденти від демократів, який не має вищої юридичної освіти (після 39-го президента США Джиммі Картера).

Думки ЗМІ щодо "корисності" Волца неоднозначні. З одного боку, він може допомогти Гарріс поборотися за голоси білих виборців із робітничого класу, а також виборців, котрі розчарувалися у своїй партії, – як і кандидат у віцепрезиденти від республіканців Джей Ді Венс, Волц є вихідцем із маленького містечка, але більш "справжнім".

"От хлопець, який насправді вміє ловити рибу, який насправді вміє полювати, хлопець, який служив нашій країні в Національній гвардії… Коли ви дивитеся на Тіма Волца, ви бачите людину із життєвим досвідом, котру можна порівняти з багатьма людьми в сільській Америці, які готові, можливо, відмовитися від сліпого голосування за кандидата від Республіканської партії", – вважає колишня сенаторка від Демократичної партії Гайді Гайткамп.

З іншого боку, зазначає The New York Times, незважаючи на шість каденцій у Палаті представників і два губернаторські строки в Міннесоті, Волц донедавна був практично невідомим в інших штатах (опитування, яке провів інститут Marist National Poll на замовлення NPR і PBS News, свідчить, що 71% дорослих американців ніколи не чули про нього або не знають, як його оцінити). На загальнонаціональний рівень він вийшов лише тиждень тому завдяки їдкій ремарці на адресу кандидата у президенти від республіканців Дональда Трампа і його партнера Джей Ді Венса: "Вони – дивні люди". Виступ Волца став вірусним, а в соцмережах дивуються, чому не чули про Волца раніше.

"Джо Байден тримав Тіма Волца в підвалі Білого дому? Де ця людина була раніше?"
Скріншот: Sophie Vershbow / X

Телеканал CNN зі свого боку зазначає, що рідна Волцу Міннесота навряд чи стане полем битви на виборах у листопаді (тут кандидати-республіканці не перемагали з 1972 року), проте перемога в Пенсильванії напевно буде обов'язковою для обрання Гарріс – і в цьому штаті підтримка губернатора Джоша Шапіро, який був у шорт-листі кандидатів у віцепрезиденти, була навіть вищою, ніж у президента Джо Байдена під час праймеріз.

Штаб Трампа стверджує, що Волц – вигідніший для республіканців кандидат, ніж Шапіро (так само Трамп намагався подати зміну кандидата у президенти від демократів, хоча опитування свідчать, що це не зовсім так). Тоді як Джей Ді Венс назвав Волца ставлеником "крила ХАМАС у Демократичній партії" (натякаючи на те, що Джош Шапіро – етнічний єврей).

Як номінація Волца позначиться на Україні?

Тім Волц із початку російського повномасштабного вторгнення виступає на підтримку України. За два тижні після вторгнення він доручив державним органам і установам штату розірвати контракти з російськими або білоруськими компаніями.

У квітні 2023 року брав участь в онлайн-конференції губернаторів від Демократичної та Республіканської партій із президентом України Володимиром Зеленським. "Міннесота підтримує Україну. Для мене було честю почути [інформацію про стан справ в Україні] від президента Зеленського з перших рук і запропонувати йому нашу непохитну підтримку. Міннесота є гордим домом для багатьох українських сімей, і ми й далі будемо приймати й підтримувати українських біженців у нашому штаті", – заявляв він за підсумками розмови.

У лютому 2024-го Волц у посольстві України у США "встановив офіційне партнерство між державними, приватними й академічними секторами Міннесоти і Чернігівської області, зміцнюючи зв'язки штату з Україною".

Волц на мітингу на підтримку України, 24 лютого 2023 року
Фото: Governor Tim Walz / Instagram