Влада маніпулює, кажучи, що підвищила зарплату військовим. Це не зарплата, а місячне грошове утримання – юристи Тимошенко і Дрьомов

"Держава брудно, по-шулерськи грає! Маніпулює, а не виконує свої зобов'язання щодо соціального захисту військових пенсіонерів"

Фото: Roman Pilipey / EPA

Обмеживши максимальний розмір пенсій військовослужбовцям і припинивши виплату пенсій військовим пенсіонерам, що працюють на держслужбі, влада порушила Основний закон, про що сказано в недавньому рішенні Конституційного Суду України. Тепер кожен військовий пенсіонер може подати в суд і домогтися від держави виплати незаконно утриманих сум із пенсій, заявили "ГОРДОН" юристи – генерал СБУ Володимир Тимошенко та полковник запасу Сергій Дрьомов

Два місяці тому, 20 грудня 2016 року, вищий судовий орган – Конституційний Суд – визнав незаконним рішення влади обмежити максимальний розмір пенсій військовим пенсіонерам, а також призупинення виплати пенсій військовим пенсіонерам, які й надалі працюють на державній службі.

Після цього рішення Конституційного Суду будь-який український військовий пенсіонер може подати до суду та вимагати від держави виплати в повному обсязі суми, яку йому не доплатили протягом останніх двох років. Про це в інтерв'ю "ГОРДОН" заявили активісти громадської організації "Сила і Честь" Володимир Тимошенко (перший заступник голови Служби безпеки України у 2005–2007 роках, генерал СБУ, доктор юридичних наук, професор) і Сергій Дрьомов (полковник запасу, кандидат юридичних наук, журналіст).

Із 2015 року обидва моїх спікери не раз звертались і в Кабінет Міністрів, і у профільні міністерства за роз'ясненнями: чому держава в питанні виплати пенсій військовослужбовцям порушує Основний закон країни. Але, за словами Тимошенка та Дрьомова, їх "футболили" від відомства до відомства, урешті довелося діяти через уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Верховний і Конституційний Суд, які поставили крапку в суперечці. Тепер справа за самими військовими пенсіонерами, запевняють юристи.

Переклад інтерв’ю українською мовою читайте згодом на сайті.

У 2015-му держава поставила незаконну умову: або ти працюєш на держслужбі, але тоді не одержуєш пенсії, або одержуєш пенсію, але втрачаєш зарплату

– Чому ви порушили питання про пенсії військовослужбовців саме зараз?

Тимошенко:– Ми кілька років цим займаємося, оббиваємо пороги всіх міністерств! Держава брудно, по-шулерськи грає зі своїми громадянами! Маніпулює, а не виконує своїх зобов'язань щодо соціального захисту військових пенсіонерів. Зобов'язання, які прописані в законах і Конституції! Підтвердження – свіже й тепле рішення Конституційного Суду України, у якому прямо йдеться: влада порушила конституційні права громадян.

Дрьомов:– Навряд чи ми когось здивуємо, заявивши, що держава порушує права громадян. Але ж це не звільняє саму державу від відповідальності.