Журналістка Геворкян: Якщо дочка Путіна вирішить балотуватися в президенти, водночас її тато залишатиметься в силі, – так, її оберуть

Наталія Геворкян: На мою думку, Путін уважає, що прийшов назавжди. Назавжди означає до останнього дня життя
Фото з особистого архіву Наталії Геворкян

На президенті РФ Володимирові Путіну зав'язані серйозні інтереси його найближчого оточення. Якщо він відійде від влади, ці люди втратять багато, якщо не все. Саме це, а ще страх за особисту безпеку змушує Путіна триматися за владу. І якщо підсумок президентських виборів 2018 року вирішений, то у 2024-му наступником Путіна цілком може стати його дочка Катерина Тихонова, яка забезпечить спокійну старість батькові і його найближчому оточенню. Про це "ГОРДОН" розповіла російська незалежна журналістка, автор першої книги про Путіна Наталія Геворкян, яка багато років живе в Парижі.

У жовтні минулого року на сайті "Радио Свобода" вийшла колонка про президентські вибори в Росії в березні 2018-го і можливість офіційного допуску до кампанії Ксенії Собчак та Олексія Навального. Серед іншого в матеріалі вперше в інформаційному просторі було висловлено думку, що наступником Путіна у 2024 році (оскільки результат виборів-2018 більше ніж очевидний) може стати його молодша донька Катерина Тихонова.

Автор колонки – Наталія Геворкян, відома незалежна журналістка, яка майже 20 років живе в Парижі. Протягом своєї професійної біографії вона взяла сотні інтерв'ю з топ-політиками, писала для провідних російських видань, зокрема "Московских новостей", "Известий", "Новой газеты". Була спеціальним кореспондентом видавничого дому "Коммерсантъ" і кілька років пропрацювала в паризькому корпункті. У 1991 році Геворкян здобула премію американських видавців Freedom Of Press, а за інтерв'ю з екс-президентом Чилі Августо Піночетом стала лауреатом премії "Золоте перо" Союзу журналістів Росії. Але насамперед Геворкян відома як один з авторів першої книги про чинного президента РФ "Від першої особи. Розмови з Володимиром Путіним".

В інтерв'ю "ГОРДОН" Наталія Геворкян розповіла, чому її називають особистим ворогом глави РФ, про три можливі сценарії розвитку ситуації в Росії після 2024 року і чому Путін, навіть якщо захоче, не зможе відійти від влади.

На Путіні зав'язані дуже великі інтереси його найближчого оточення. Ці хлопці ризикують утратити багато чого, якщо не все. І Путін – ніби гарант цього "общака"

– У вас була хоч крихітна надія, що Путін не висуватиметься на президентські вибори – 2018?

– Не було. На мій погляд, він уважає, що прийшов назавжди. Назавжди означає до останнього дня життя. Думаю, він не має наміру йти з посади президента й після закінчення формально останнього строку у 2024 році.

– Він не хоче чи не може відійти від влади?

– Напевно, хоче, але боїться. Відхід від влади означає втрату дуже багатьох переваг, насамперед – особистої охорони, яка скрізь його супроводжує. Думаю, Путін боявся за свою безпеку з перших днів, коли тільки стало зрозуміло, що він піде у президенти. Цей страх у ньому вже сидів і був пов'язаний насамперед із початком другої чеченської війни. Напевно, страх був цілком обґрунтованим.

Плюс на Путіні зав'язані дуже великі інтереси його найближчого оточення. На відміну від радянської влади, яка, ідучи, не втрачала власності, ці хлопці ризикують утратити багато чого, якщо не все. І Путін – ніби гарант цього "общака".